Ingezonden persbericht


Met onder andere Jan Smit, Nick & Simon, Marianne Weber en Jan Keizer

Mega Piratenfestijn voor het eerst naar Tiel

TIEL - Het TROS Mega Piratenfestijn slaat op vrijdag 24 april voor het eerst de tenten op in Tiel. Het reizende muziekcircus strijkt die dag neer op de Tielse Waalkade (het Appelpopterrein). Op het programma staan optredens van tal van artiesten uit de piratenwereld. Van Jan Smit tot Nick & Simon, van Jannes tot Thomas Berge en van René Schuurmans tot Helemaal Hollands.

Het feest komt naar Tiel op uitnodiging van enkele inwoners van de regio die ook andere edities van het festival hadden bijgewoond. "En zij waren enthousiast", vertelt Eddy Mensink, de organisator van het feest. "Daarop zijn we gaan rondkijken in de regio en uiteindelijk kwamen we terecht op die prachtlocatie aan de Tielse Waalkade. En dan is één plus één snel twee." Het Mega Piratenfestijn is onlosmakelijk verbonden met de huidige populariteit van het Nederlandstalige lied. Niet voor niets maakt de TROS inmiddels registraties van het festival voor het TV-programma Sterren.nl. Vandaar dat het Mega Piratenfestijn ook sinds kort ook de naam TROS mag dragen. Het Mega Piratenfestijn is in Oost- en Noord-Nederland al een begrip. Het reizende muziekfestival is onder andere jaarlijks te gast in Lemelerveld (Ov); Nieuwleusen (Ov); Borger (Drenthe); Surhuisterveen (Friesland), maar ook in Heerhugowaard en Lutjebroek (Noord Holland), Neer (Limburg) en Wanroij (Brabant) . De opzet is even simpel als doeltreffend. Een groot aantal bekende artiesten treedt op in een enorme evenemententent en de van de TROS en RTV-Oost bekende presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Zien is geloven. Willie is eigenwijs en presenteert gewoon in zijn Overijsselse dialect. En iedereen verstaat hem. Een honderdtal gelukkigen mag plaats nemen op de podiumtribune en zij vieren hun eigen feestje. Het resultaat is dat de sfeer van het podium afspat. De condens komt van het tentzeil naar beneden. In de polonaise, hossend of gewoon lekker met een biertje in de hand van achteruit de tent (waar alles wat op het podium gebeurt te volgen is op grote filmschermen) maakt het publiek het feest. Sfeer, sfeer en nog eens sfeer. De Mega Piratenfestijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek. Het programma bestaat overigens niet alleen uit grote namen. Ook verschillende talenten uit de regio rond Tiel zullen een kans krijgen om hun liedjes te zingen voor een groot publiek.

Liefhebberij

Het is snel gegaan met de Mega Piratenfestijnen. Ruim vijf jaar geleden nam piratenfanaat Mensink het initiatief voor het eerste Mega Piratenfestijn in Lemelerveld. Het was een groot succes. De eerste editie was binnen no-time uitverkocht. Niet lang daarna besloot hij om door te pakken en op meer plekken in Nederland een dergelijk festival te organiseren. Telkens met groot succes. Vorig jaar organiseerde Mensink veertien feesten, die allemaal waren uitverkocht. Dit jaar heeft het Mega Piratenfestijn maar liefst zeventien haltes. ,,Het komt allemaal voort uit pure liefhebberij en enthousiasme voor het Nederlandstalige lied. Bovendien is elk festival weer een uitdaging. Bij de organisatie krijg ik hulp van veel van mijn vrienden. Uit Nieuwleusen, waar ik vandaan kom. Voor ons betekent elke nieuwe editie van het Mega Piratenfestijn zoiets als 'Nieuwleusen on tour'.''

Programma

Jan Smit, Nick & Simon, Monique Smit, Jannes, 3J's, Marianne Weber, Koos Alberts, Jan Keizer, Corry Konings, Thomas Berge, René Schuurmans, Helemaal Hollands, Grad Damen, Peter Koelewijn, Bouke, Frans Duijts, Patrick!, Henk Dissel, Alex, Piratentoppers, Harm Wolters, Jan en Zwaan, Jacques Herb, Martin Dams, Koos en Joke, Henk Pleket, Tips voor de Top en vele, vele anderen.

VVK

Kaarten à 22,50 euro zijn verkrijgbaar bij Cafetaria De Halte in Tiel, Cafetaria 't Hoekje in Lienden, Multishop in Geldermalsen, The Readshop in Beneden Leeuwen, De Blikbar in Maurik, Cafetaria Buren in Buren, Eetsalon Marktzicht in Beusichem, de Primera's in Tiel, Druten, Culemborg, Veenendaal en Oss en de Music Stores in Tiel, Geldermalsen, Wijk bij Duurstede, Zaltbommel en Rhenen. Ook kun je terecht bij Paylogic (www.paylogic.nl, tel: 0900-72956442).

Meer info:
www.megapiratenfestijn.nl