Gemeente Noordwijkerhout

31/3/2009 - Voorbereiding op het bloemencorso

Burgemeester Goedhart van de gemeente Noordwijkerhout en voorzitter Leo van der Zon van de Stichting Bloemencorso Bollenstreek hebben zich op maandag 23 maart 2009 in de bibliotheek van Noordwijkerhout alvast verdiept in het thema van het bloemencorso 2009: "beroemde boeken".

Tijdens hun bezoek aan de bibliotheek werden aan hen wat vragen voorgelegd.

1. Wat is het doel van uw bezoek? Leo v.d. Zon gaf aan, dat beroemde boeken dit jaar het thema is van het bloemencorso van de Bollenstreek. Het is bijna weer zo ver dat het bloemencorso gaat rijden. Beroemde boeken vormen het thema van de praalwagens. Door middel van dit bezoek aan de bibliotheek wil hij dit onder de aandacht brengen.

2. Als u zelf nou nog een beroemd boek zou mogen toevoegen aan de huidige lijst van beroemde boeken die straks als praalwagens door de Bollenstreek rijdt, welk boek zou dat dan zijn? Burgemeester Goedhart antwoordde, dat dat een boek zou zijn dat hij zelf nog moet schrijven. Het zou gaan over Nederlandse zeereizigers die 400 jaar geleden aan de ene kant van de wereld een eerste handelspost hebben opgericht in Hirado in Japan, waarmee de gemeente Noordwijkerhout een stedenband is aangegaan, en aan de andere kant over de plaats waar Hudson voet aan wal heeft gezet, in Manhattan.

3. U bent niet alleen voorzitter van het bloemencorso, maar ook wethouder in de gemeente Teylingen. De gemeente Teylingen heeft gekozen voor het verhaal van Koning Arthur. Waarom dit boek? Leo v.d. Zon antwoordt dat Teylingen heeft gekozen voor een boek uit de Middeleeuwen, omdat de gemeente Teylingen haar naam dankt aan de Middeleeuwen, nl. Heeren van Teylingen. De ruïne van Teylingen is daarnaar vernoemd. Op de vraag of ze ook aan een ronde tafel vergaderen, antwoordt hij dat ze zich wel de heren van de ronde tafel voelen, maar dat ze niet aan een ronde tafel vergaderen.

4. Dit jaar wordt voor de vijfde maal het verlichte corso gereden door Noordwijkerhout. Wat is het belang van het corso voor de gemeente Noordwijkerhout.
Burgemeester Goedhart antwoordt, dat de gemeente Noordwijkerhout zich presenteert als "Hart van de Bollenstreek". In onze gemeente bevinden zich rond de twee dorpskernen vele bollenvelden. Wij vinden het van belang, dat het corso niet alleen aan ons dorp voorbijtrekt, maar ook erdoorheen rijdt. Evenals de carnavalsoptocht trekt het verlichte bloemencorso veel publiek. Het verlichte bloemencorso op 24 april in Noordwijkerhout is een aanvulling op het bloemencorso dat op 25 april door de Bollenstreek rijdt.

5. Officieel startsein bloemencorso. Leo v.d. Zon geeft aan dat minister Plasterk dit jaar het officiële startsein zal geven tijdens het verlichte bloemencorso in Noordwijkerhout op 24 april.
6. Over bijna 5 weken rijdt het corso. Verwacht u nog problemen rondom de bloemvoorziening? Leo v.d. Zon antwoordt dat daar nog weinig over te zeggen valt. Het zal wel weer spannend worden. We zitten aan het begin van de bloeitijd. We hebben al 1,5 à 2 weken ingehaald. Het gaat m.n. om de hyacinten. We hopen op mooi weer om verschillende redenen, maar ook voor het corso.
7. Wat is uw favoriete boek?
Leo v.d. Zon: Ik heb de reis om de wereld in 80 dagen van Jules Verne uitgekozen.
Burg. Goedhart houdt zich i.v.m. zijn kinderen veel bezig met Asterix en Obelix en Jip en Janneke, maar kiest voor Tulpengekte (Tulipomania) van Mike Dash.