Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 55 / 14 april 2009

Publieksmanifestatie Energie & Duurzaamheid

Als afsluiting van het jaarlijkse, landelijke Fysica-symposium op 24 april 2009 in de Martiniplaza te Groningen vindt een publieksmanifestatie plaats met als onderwerp "Energie en duurzaamheid in de 21e eeuw - kansen en uitdagingen."

Inleiders zijn prof.dr. Wim Turkenburg van de Utrechtse universiteit en dr. Dirk Smit van Shell International. Eerstgenoemde zal spreken over "Crisis als kans: mogelijk-heden voor een duurzame energievoorziening", laatstgenoemde over "Fuelling the future: energie en planeet aarde." De volgende kernvragen zullen aan de orde komen. Hoe gaan we zo efficient mogelijk om met onze natuurlijke hulpbronnen zoals energievoorraden en stromingsbronnen? Hoe benutten we wind- en zonne-energie, maar ook bio- en kernenergie optimaal? Kunnen we economische groei ontkoppelen van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen? Welke zijn de belangrijke factoren in de wisselwerking tussen energievoorziening enerzijds en klimaat, milieu en maatschappij anderzijds?

Na de inleidingen volgt een paneldiscussie onder leiding van prof.dr. Harro Meijer, (directeur van het nieuwe energie- en duurzaamheids-onderzoeksinstituut ESRIG: Energy and Sustainability Research Institute Groningen). Deelnemers aan deze discussie (naast prof.dr. Turkenburg en dr. Smit) zullen zijn: prof.dr. Aart Kleyn (directeur van het FOM Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen en voorzitter van de themacommissie 'Funderend energieonderzoek' van het NWO), dr. David de Jager (Ecofys), prof.dr. Wim C. Sinke (ECN Petten) EN het publiek.

Iedereen is van harte welkom op vrijdagavond 24 april 2009. Toegang is gratis.

Plaats: Martiniplaza Groningen, tijd: 20.00 - 21.30 uur.

Zie ook: Fysica2009

Redactie
Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 44 44 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen behoort tot de top van de Europese research-universiteiten en is internationaal georiënteerd. De universiteit is maatschappelijk actief en voelt zich betrokken bij haar omgeving. Talent, ambitie en prestatie van de 25.000 studenten en 5.500 medewerkers worden waar mogelijk gehonoreerd. De universiteit viert in 2009 haar 395-jarig bestaan.