ICT-E roept premier Balkenende op de Dalai Lama te ontvangen

22/04/2009 16:51

International Campaign for Tibet

Donderdag 24 april op het Plein in Den Haag roept International Campaign for Tibet, Europe (ICT-E) de minister-president Balkenende op om de Dalai Lama te ontvangen tijdens zijn bezoek aan Nederland op 4 en 5 juni. Op 24 april voert de Tweede Kamer overleg met de premier over de aanstaande EU-China top. ICT-E wil de premier daarmee wijzen op de belangrijke rol die Tibet speelt bij het zorgen voor stabiliteit in China en bij het versterken van de duurzame relatie van de EU met China.

ICT-E toont een uitvergrote petitiekaart, die al door duizenden Nederlanders is ondertekend, waarop de premier wordt opgeroepen zich te voegen bij de Europese regeringsleiders van Engeland, Duitsland, Frankrijk en België die de Dalai Lama in het afgelopen jaar al hebben ontvangen.

ICT-E directeur Tsering Jampa zegt: "Door de Dalai Lama in juni te ontvangen heeft premier Balkenende een unieke kans om zich persoonlijk te laten informeren over de visie van de Dalai Lama met betrekking tot de toekomst van Tibet, zodat de premier zelf zijn eigen onafhankelijke oordeel kan vormen." Het dialoogproces tussen afgevaardigden van de Dalai Lama en de Chinese autoriteiten ligt sinds oktober vorig jaar stil omdat er geen resultaten werden geboekt.

De onderdrukking in Tibet gaat intussen onverminderd door. Op 8 april werd een aantal Tibetanen ter dood veroordeeld voor hun aandeel in ongeregeldheden in Lhasa in maart 2008. ICT is zeer bezorgd over het lot en de rechtszekerheid van meer dan 650 gevangenen die op dit moment in Tibet in de gevangenis zitten. Afgelopen dinsdag nog gaf een Chinese advocaat een zeldzaam telefonisch interview over het proces van de gerespecteerde Tibetaanse Lama Phurbu Rinpoche die vast zit op valse beschuldigingen. Er worden ook nog steeds 1200 Tibetanen vermist na de uitgebreide demonstraties van het afgelopen jaar. ICT roept de internationale gemeenschap op om China ertoe te bewegen de mensenrechtenschendingen in Tibet te beëindigen, alle politieke gevangenen vrij te laten en om onafhankelijke waarnemers toe te laten tot Tibet.





http://www.savetibet.nl