Ingezonden persbericht


PERSBERICHT MAASTRICHT UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM+

Prof.dr. Mat Daemen voorzitter Pathologen vereniging

MAASTRICHT, 24 april 2009 - Prof.dr. Mat Damen, wetenschappelijk directeur van het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) en hoofd van het Laboratorium voor Pathologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ is met ingang van 24 april de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie.

Tijdens de Nederlandse Pathologendagen 2009 in Zeist 23 en 24 april werd Daemen benoemd tot voorzitter van de sectie Klinische Pathologie waardoor hij automatisch voorzitter is geworden van het koepelbestuur. De benoeming geldt voor drie jaar. Momenteel is hij president-elect van de NVVP en zal over drie jaar, na zijn ambtsperiode, nog een jaar acteren als past-president van de pathologen-vereniging.

Seattle

Mat J. Daemen sloot in 1983 zijn studie geneeskunde aan de universiteit van Maastricht af, promoveerde in 1987 in de Farmacologie en werd datzelfde jaar post-doc aan de vakgroep Pathology van de University of Washington in Seattle in de Verenigde Staten.

Na zijn specialisatie tot patholoog werd hij in 1997 staflid van het Laboratorium voor Pathologie van het academisch ziekenhuis Maastricht, vier jaar later, in 2001 werd hij hoofd van het laboratorium en voorzitter van de vakgroep Pathologie van de faculteit Geneeskunde van de Maastrichtse universiteit.

Daemen bekleedde achtereenvolgens ook de functies van vice-decaan (in het bijzonder belast met onderzoek), voorzitter van de eenheid Laboratoria van het azM en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad.

In 2006 was Daemen programmadirecteur van het VIIth International Vascular Biology Meeting in Nederland en werd hij wetenschappelijk directeur van CARIM, het Cardiovascular Research Institute Maastricht.

Daarnaast is hij een van de oprichters van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) en lid van het wetenschappelijk comité voor van het High Risk Plaque consortium, een internationale publiek-privaat initiatief en (mede-)organisator van het 'Plaque instability: from molecular regulation to diagnosis and therapy' van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam in 2007.

Bovendien is Daemen een van de mede-oprichters van Nederlandse Atherosclerose Vereniging en een expert op het gebied van moleculaire regulering van plaque instabiliteit.

NVVP

Naast de koepelbestuur en de sectie Klinische Pathologie kent de NVVP ook een sectie Experimentele Pathologie (Patho-Biologie), een sectie Dierpathologie en de Landelijke Pathologie Assistenten Vereniging (LPAV).


---

Noot voor de redactie,