Gemeente Utrecht

Utrecht monitor 2009

De dalende trend van criminaliteit heeft zich voortgezet. Meer jongeren hebben een startkwalificatie. De tevredenheid van bewoners over stedelijke sportvoorzieningen is flink toegenomen. 91% van de Utrechters heeft een positief beeld van de stad. Veel zaken gaan dus goed in Utrecht, maar er zijn ook zeker zaken die aandacht vragen. Zo noemt de helft van de Utrechters diverse verkeersaspecten als belangrijkste probleem in de stad. Eenderde van de Utrechters voelt zich wel eens eenzaam. Ruim eenderde heeft te maken met overgewicht. Deze gegevens komen uit de twaalfde 'Utrecht Monitor', die vandaag is gepresenteerd.

De Utrecht Monitor 2009 bevat een beschrijving van actuele ontwikkelingen in de stad op allerlei terreinen (waaronder bevolking, openbare ruimte, veiligheid, verkeer, werk en inkomen, economie, wonen, samenleven, cultuur en gezondheid). Ook bevat de monitor de uitkomsten van de grote Inwonerenquête die eind 2008 onder 10.000 inwoners is gehouden. Een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten uit de inwonersenquête is opgenomen in een aparte notitie.

Criminaliteit daalt verder

Ook in 2008 is de criminaliteit gedaald. De trend die vanaf 2001 is ingezet is daarmee gecontinueerd. De daling over 2008 manifesteert zich met name in de laatste maand van het jaar; een trend die zich in 2009 heeft doorgezet. Er is sprake van een afname van het aantal autokraken, gewelddelicten en woninginbraken. Vandalisme is flink gedaald. Hier tegenover staat een toename van (brom)fietsdiefstallen en zakkenrollen. De dalende criminaliteit vertaalt zich niet in een vermindering van de onveiligheidsgevoelens van de Utrechters. Die zijn in 2008 juist iets toegenomen.

Utrecht blijft een jonge stad

Utrecht groeit onverminderd door. In januari 2009 bereikte Utrecht de mijlpaal van 300.000 inwoners. De bevolkingsopbouw van Utrecht verandert de komende jaren nauwelijks, wat betekent dat Utrecht een gemeente blijft met relatief veel kinderen en jongeren en een gelijk blijvend aandeel ouderen.

De sluitende aanpak, waarbij het streven is dat jongeren op school zitten of een baan hebben lijkt steeds beter te werken. Het aantal 22-jarigen dat een startkwalificatie heeft of nog op school zit is opnieuw toegenomen. Het aantal jeugdige werkzoekenden is het afgelopen jaar gelijk gebleven op het relatief lage niveau.

Tevredenheid sportvoorzieningen en meer bezoekers culturele activiteiten

De tevredenheid over de sportvoorzieningen in de stad is flink gestegen. Het afgelopen jaar is een aantal nieuwe sportaccommodaties in de stad geopend. Over sportvoorzieningen in de buurt zijn Utrechters minder tevreden. Tweederde van de Utrechters doet minimaal een keer per maand aan sport.

In 2008 hebben De Parade en het Nederlands Filmfestival veel meer bezoekers getrokken dan het voorgaande jaar. Ook de Culturele Zondagen wisten opnieuw een bezoekersrecord te vestigen. De Stadsschouwburg en Tivoli trokken ook meer bezoekers. Muziekcentrum Vredenburg kampt met teruglopende bezoekersaantallen sinds de tijdelijke verhuizing naar Leidsche Rijn.

Eenzaamheid en overgewicht een probleem

Het overgrote deel van de (volwassen) Utrechters voelt zich gezond en gelukkig. Dit neemt niet weg dat eenderde van de Utrechters zich wel eens eenzaam voelt en dat ruim eenderde van de Utrechters te maken heeft met overgewicht. Dit laatste is wel duidelijk lager dan gemiddeld in Nederland en lijkt zich te stabiliseren.

Verkeer voor veel inwoners een probleem

Verkeer blijft het belangrijkste probleem in de stad, waarvan Utrechters vinden dat het met voorrang moet worden aangepakt. Het gaat dan om zaken die te maken hebben met bereikbaarheid, parkeren en verkeersveiligheid. De helft van de Utrechters noemt dit als stedelijk probleem. Als buurtprobleem wordt het door één op de drie Utrechters naar voren gebracht. Dagelijks passeert een groot aantal mensen de stadsgrenzen voor woon-werkverkeer. Tweederde van de banen in Utrecht wordt ingevuld door mensen van buiten de stad. De helft van de in Utrecht woonachtige beroepsbevolking werkt elders in het land. Een groot deel van de Utrechters is tevreden over de bereikbaarheid van het stadcentrum met de fiets en met het openbaar vervoer. Slechts een kwart van de Utrechters is tevreden over de bereikbaarheid van het centrum per auto.

91% Utrechters heeft een positief beeld van Utrecht

Het overgrote deel van de Utrechters heeft een positief beeld van de stad en een bijna even zo groot deel vindt het prettig wonen in de stad. De tevredenheid van de Utrechters over diverse buurt- en stedelijke voorzieningen in de stad loopt sterk uiteen. Veel Utrechters zijn bijvoorbeeld tevreden over het openbaar vervoer in de buurt, het cultuuraanbod en de horeca in het centrum. Minder Utrechters zijn tevreden over de parkeergelegenheid in de buurt (auto en fiets) en de welzijnsvoorzieningen in de stad.

2009: diverse veranderingen

Over het afgelopen jaar zijn veel positieve ontwikkelingen te melden. De economische crisis die zich vanaf september 2008 manifesteert, is slechts ten dele in deze Utrecht Monitor terug te vinden. Door de recente ontwikkelingen zullen er in 2009 diverse veranderingen ten opzichte van het beeld in 2008 optreden, waaronder een stijging van het aantal werkzoekenden en bijstandgerechtigden en een daling van de huizenprijzen en het aantal woningverkopen.

De Utrecht Monitor 2009 volgt de ontwikkelingen op alle gemeentelijke beleidsterreinen. Daarbij wordt ondermeer geput uit informatie uit de meest recente Inwonersenquête. De belangrijkste uitkomsten uit de Inwonersenquête 2008 zijn weergegeven in een aparte notitie.

Noot voor de redactiw:

Dit is slechts een selectie uit de uitkomsten uit de Utrecht Monitor 2009. De hele monitor en de notitie over de meest recente Inwonersenquete vindt u via www.utrecht.nl/onderzoek. Op deze site vindt u ook de digitale database van Bestuursinformatie (WistUdata) met gegevens over de wijken en buurten van Utrecht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Jacqueline Schuurmans, 030 - 286 11 38.