Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam/Amsterdam, 24 april 2009

Air Products maakt cijfers tweede kwartaal 2009 bekend

Air Products (NYSE: APD), de Amerikaanse leverancier van gassen en chemicaliën met diverse productielocaties en kantoren in Nederland, heeft in het tweede kwartaal van zijn fiscale boekjaar 2009, dat eindigde op 31 maart 2009, een omzet gerealiseerd van 1.955 miljoen dollar. Dat betekent een daling van 23 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008. De daling is met name te wijten aan de afname van het verkochte volume, de ongunstige wisselkoersen en de lagere opbrengsten uit de doorvoer van aardgas en grondstoffen. De winst daalde in het tweede kwartaal met 31 procent naar 189 miljoen dollar.

"De ongekend slechte situatie in de industrie heeft zich voortgezet in het tweede kwartaal. Zoals te verwachten was, kregen we een flinke volumedaling te verwerken, die mede bijdroeg aan de slechte resultaten van dit kwartaal. We hebben deze omzetdaling echter gedeeltelijk kunnen compenseren door het voordeel dat onze activiteiten met betrekking tot kostenbesparing en productiviteitsverbetering hebben opgeleverd", zei CEO John McGlade in een toelichting.

De bulk- en cilindergassen (merchant gases) lieten in het tweede kwartaal een omzet zien van 870 miljoen dollar, een daling van 14 procent. Deze daling is terug te voeren op de ongunstige wisselkoersen en een wereldwijde afname van de verkochte volumes als gevolg van de productieterugval bij onze klanten. Ten opzichte van vorig jaar daalde de brutowinst met 17 procent, naar een bedrag van 156 miljoen dollar. De verkoop van gassen die per pijpleiding geleverd worden (tonnage gases) daalde met 28 procent naar 625 miljoen dollar. Deze daling vindt zijn oorsprong met name in de sterke dollar en de lagere opbrengsten uit de doorvoer van aardgas en grondstoffen. De daling is ook te wijten aan de lagere volumes die afgezet zijn in met name de staalindustrie en de chemie. De brutowinst kwam na een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar uit op 98 miljoen dollar, vooral door de lagere afzet en de ongunstige wisselkoersen.

De omzet van 'Electronics and Performance Materials' daalde met 41 procent en kwam uit op 332 miljoen dollar. Deze business unit kende een brutoverlies van 11 miljoen dollar, dat vooral toe te schrijven is aan een significant lagere afzet aan producenten van halfgeleiders en LCD-schermen. Hoewel de afzetvolumes in Performance Materials beïnvloed werden door de zwakke economische situatie in de bouw en de coatings- en automobielindustrie, bleef deze business unit dit kwartaal winstgevend. De omzet van de business unit 'Equipment and Energy' steeg met 22 procent naar 128 miljoen dollar, met name dankzij voortdurende afzet van luchtscheidingsfabrieken. De brutowinst van 16 miljoen dollar betekende een stijging van 63 procent ten opzichte van het vorige jaar, dit dankzij de gunstige prijs-prestatie-verhouding.

"In de huidige economische situatie draaien alle activiteiten op een lager pitje", zei McGlade. "Toch verwachten we dat Merchant Gases en Performance Materials door seizoensgebonden factoren weer zullen aantrekken en dat Electronics in de tweede helft van dit boekjaar een bescheiden stijging zal realiseren. Als we gedisciplineerd blijven werken en onze kosten waar mogelijk blijven reduceren, dan zal ons bedrijf daar zeker zijn voordeel mee doen. We gaan de uitdagingen van deze tijd graag aan en blijven inspringen op nieuwe mogelijkheden in de energiesector, de milieumarkt en andere opkomende markten."


---



Ingezonden persbericht