Gemeente Cromstrijen


Munitie aangetroffen in Oosterse Bekade Gorzen

24-04-2009

Tijdens bodemonderzoek in de polder Oosterse Bekade Gorzen in Numansdorp is munitie uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het zogenaamde detectieonderzoek was specifiek gericht op het vinden van eventuele explosieven en munitie en werd uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. De munitie is veilig gesteld in een speciaal ingerichte container en wordt binnenkort geruimd. Het gaat om twee brisantpantsergranaten en een brisantgranaat van 20 mm. Er is op dit moment geen acuut veiligheidsgevaar. Rond de vindplaats is een veiligheidszone van 50 meter ingesteld.

Het detectieonderzoek wordt voortgezet in de rest van de polder.

Scholen
In het kader van het project Oosterse Bekade Gorzen ondernemen kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen uit de gemeente Cromstrijen expedities naar het gebied. Onder begeleiding van hun leerkracht en boswachters van Staatsbosbeheer lopen zij een rondje langs het gebied. De afgelopen weken zijn al vijf groepen op expeditie geweest in de Oosterse Bekade Gorzen. Voor morgen, vrijdag 24 april, stonden twee expedities op het programma. Hoewel er geen acuut veiligheidsgevaar is, heeft Deltanatuur besloten om deze expedities niet door te laten gaan. De betreffende school is hierover ingelicht. Als het onderzoek is afgerond, ontvangen de kinderen een nieuwe uitnodiging om op expeditie te gaan.

Oosterse Bekade Gorzen
Het detectieonderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Deltanatuurproject Oosterse Bekade Gorzen. In dit project verandert de landbouwpolder Oosterse Bekade Gorzen in een robuust nat buitendijks natuurgebied. In de landbouwpolder in de voormalige Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen worden de gorzen weer in ere hersteld. Er ontstaat een gebied waar het getijde weer binnenkomt. De beweging van eb en vloed zorgt voor een landschap met kreken, slikken en gorzen. Dit betekent ruimte voor de natuur, maar zeker ook voor de mens. In de Oosterse Bekade Gorzen wordt een aantal voorzieningen aangelegd die het mogelijk maken om volop van het nieuwe natuurgebied te genieten.

Deltanatuur
Het gebied is een van de projecten van Deltanatuur. Deltanatuur is de verzamelnaam voor de nieuwe gevarieerde, grote waterlandschappen in de Biesbosch en langs rivieroevers en kustranden van de Zuid-Hollandse eilanden. In Deltanatuur komen natuur, recreatie en veiligheid samen. Meer informatie vindt u op www.deltanatuur.nl