Gemeente Tilburg

Restauratie Deprez-gebouw van start

Tijdelijk informatiecentrum Spoorzone ook in het pand

Het Deprez-gebouw, de voormalige ijzersmederij en stoomketelfabriek op het Nedtraincomplex, wordt gerestaureerd. De kosten zijn geraamd op ¤ 3,45 miljoen. Voor de komende vijf jaar gaat het Deprez gebouw o.a. dienst doen als informatiecentrum voor het project Spoorzone. Daarnaast bekijkt de gemeente de mogelijkheid om andere functies en partijen onder te brengen in het pand. Dit heeft het college afgelopen dinsdag besloten. Binnenkort wordt er over de restauratie en bestemming een informatie-avond voor de buurtbewoners georganiseerd. "In de Spoorzone staan de komende jaren flink wat veranderingen op stapel. Met een informatiecentrum kunnen wij de buurtbewoners sneller, gemakkelijker en ook permanent op de hoogte houden van alles wat er in het gebied speelt of gaat gebeuren. Bij dit soort grote en langdurige projecten is dat belangrijk en ook nodig," aldus Marieke Moorman, wethouder Spoorzone. In de Piushaven is enige tijd geleden ook een - tijdelijk - gemeentelijk informatiecentrum gevestigd om te zorgen dat de bewoners uit de omgeving de ontwikkelingen in het gebied op de voet kunnen volgen.
De restauratie van het gebouw is de eerste concrete bouwactiviteit in het kern van het gebied Spoorzone. Vooruitlopend op de ontwikkeling van een nieuw cultuurkwartier in de hallen van de NS aan het NS-plein, wordt er door bureau Cultuurmakelaar al regelmatig culturele activiteiten in het gebied georganiseerd. De gemeenteraad zal op 15 juni een besluit nemen over het benodigde krediet voor deze restauratie. De verbouwing zal dan half juli starten. Achtergrond
In 2008 is met NedTrain overeenstemming bereikt over de verkoop van het Deprez gebouw. Hiermee wordt vooruit gelopen op de levering van het gehele NedTraincomplex. Door de provincie is vorig jaar een subsidie van ¤ 500.000 in het vooruitzicht gesteld voor restauratie van het pand. Voorwaarde daarbij was wel dat de werkzaamheden uiterlijk op 1 juli 2009 moesten starten en in 2010 zijn afgerond. Ook moest het pand worden aangewezen als gemeentelijk monument. Een derde voorwaarde is dat de gemeente zelf minimaal eenzelfde bedrag investeert. Voor het gebouw is een restauratieplan gemaakt in samenwerking met het N.V. Monumenten Fonds Brabant en architect André van Stigt. Voor dit plan is inmiddels een bouwvergunning verleend. De restauratie is aanbesteed en het pand is aangewezen als gemeentelijk monument.
Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de commissie Fysiek op 11 mei 2009 en aan de Raad op 15 juni 2009..