Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 24 april 2009

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering vervangt Pieter Van Oost door Leen Schrevens als lid van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering legt principieel de erkenningsvoorwaarden vast voor een producentenorganisatie in de visserijsector, samen met een algemeen verbindendverklaring van de regels vastgesteld door de erkende producentenorganisatie voor niet-aangeslotenen. Bedoeling is de markt voor visserijproducten te regelen en te stabiliseren. Erkende producentenorganisaties kunnen een interventieregeling voor de markt uitwerken en ophoudprijzen vastleggen waaronder zij hun producten niet verkopen, om de markt niet te ontwrichten. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Tijdens de tweede helft van 2010 zal België het voorzitterschap vervullen van de Raad van de Europese Unie, waarbij Vlaanderen een belangrijke rol zal opnemen. Om het Vlaamse luik degelijk te kunnen voorbereiden, is 3 miljoen euro voorzien voor de aanwerving van bijkomend tijdelijk personeel, voor vorming en voor enkele beperkte diverse kosten. Nadat de Vlaamse Regering de precieze verdeling over de verschillende beleidsdomeinen en uitgavenposten goedkeurde, is nu ook de uitgavenbegroting voor 2009 goedgekeurd. De Vlaamse Regering beslist nu dus over de herverdeling van de eerste schijf van 70% van het provisioneel krediet over de passende basisallocaties van de betrokken beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de Belgische kandidatuur voor het voorzitterschap van de Taskforce for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research (van maart 2012 tot maart 2013) hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een voortrekkersrol voor Vlaanderen. Ze maakt tevens binnen de uitgavenbegroting buitenlands beleid de nodige middelen vrij voor de jaren 2012 en 2013 voor de werkingskosten, waarbij de Vlaamse bijdrage minimaal 57% bedraagt van de totale kostprijs van het voorzitterschap. Het Belgische voorzitterschap biedt de gelegenheid om de nodige internationale uitstraling te bezorgen aan de opening van het Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, medio 2012. De Vlaamse minister bevoegd voor buitenlands beleid zal deze beslissing meedelen tijdens de eerstvolgende bijeenkomst van de Interministeriële Conferentie voor het Buitenlands Beleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist enkele projecten te ondersteunen via het algemeen Vlaams UNESCO-Trustfonds. Het gaat om pilootprojecten voor de inventarisatie van immaterieel erfgoed in zes landen van sub-Sahara Afrika, gezondheidseducatie door opleiding in 'photo romance books' in Tanzania en Mozambique, en een netwerk voor de verspreiding van inheemse films in Latijns-Amerika en de Caraïben.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het organisatiebesluit van de Vlaamse administratie richt de Vlaamse ministeries en departementen op en deelt de agentschappen in bij een beleidsdomein. Sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2006 zijn nog een aantal agentschappen opgericht of opgeheven, werden naamsveranderingen doorgevoerd en is er meer duidelijkheid gekomen over de toewijzing van strategische adviesraden. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering daarom het geactualiseerde organisatiebesluit definitief goed.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de huisvestingsnoden voor het Vlaamse overheidspersoneel in Brussel voor de periode 2009-2010 beslist de Vlaamse Regering tot het inhuren van bijkomende oppervlakte in het Ellipsgebouw.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 257.000 euro aan Rode Kruis Vlaanderen Internationaal vzw als tegemoetkoming in de kosten van het project 'Music for Life - Tracing: gezinnen en moeders op de vlucht weer samen brengen.' Music for Life vroeg in 2008 aandacht voor de situatie van moeders met kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld. Met de opbrengsten van de actie kan het Rode Kruis zich extra inzetten voor deze groep. Het project van het Rode Kruis Vlaanderen wil de tracingdiensten ondersteunen. Tracing tracht op het terrein vermiste familieleden terug te vinden, mensen nieuws met hun verwanten te laten uitwisselen of families over conflictlinies te herenigen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In uitvoering van het Logiesdecreet hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de specifieke brandveiligheidsnormen vaststelt waaraan het toeristische logies moet voldoen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Europa wil via een zogenaamde schoolfruitactie actief het groeiende obesitasprobleem aanpakken. Met de actie wil ze kinderen aanzetten tot het eten van meer gezonde voeding, meer bepaald groenten en fruit. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan een besluit over de subsidiëring en ondersteuning van de verstrekking van groenten en fruit aan leerlingen in onderwijsinstellingen. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Vlaamse Onderwijsraad en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Door de gewijzigde marktsituatie, met relatief hoge kosten en lage afzetprijzen, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de toepassing van de heffing in de sector melk en zuivelproducten. Het heeft als doel de regeling rond het quotumbeleid eenvoudiger te maken, onder meer door een aantal wijzigingen en vereenvoudigingen door te voeren die de kosten voor de producenten maximaal beperken en door er voor te zorgen dat de onderlinge samenwerking vlotter verloopt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de aanpak en procedure goed voor het (her)wegen van management- en projectleidersfuncties van N-niveau bij de Vlaamse overheid. Ze beslist tegelijk het externe wegingscomité te ontbinden en de door hen ontwikkelde wegingsmethodiek op te heffen. De Vlaamse minister voor Bestuurszaken wordt belast met het voorleggen van drie functies ter (her)weging en met de verdere operationalisering van de basisprincipes van een nieuwe organieke regeling.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt de principes en procedures goed voor de vaststelling en goedkeuring van een personeelsplan binnen de Vlaamse overheid. Ze keurt tevens het sjabloon van een personeelsplan goed en gelast de ministers van Financiën, Begroting en Bestuurszaken een uniform rapporteringssjabloon uit te werken tegen de begrotingsopmaak 2010.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel vastleggingskrediet naar het beleidsdomein Landbouw en Visserij en het beleidsdomein Bestuurszaken.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist tot ondertekening van de Overeenkomst over luchtvervoer tussen Canada en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan drie voorontwerpen van decreet die instemmen met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Unie en respectievelijk Oman, Qatar en Colombia over de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. Over deze drie voorontwerpen van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat een gewestelijke stedenbouwkundige verordening vaststelt rond hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afval- en hemelwater. Door de wijziging kan de vergunningsverlenende overheid, en niet langer de bevoegde minister of de gedelegeerd of gewestelijk stedenbouwkundige ambtenaar, beslissen over een afwijkingsaanvraag voor hemelwaterputten. Als de afwijking samen met de stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd, kon de afwijking quasi onmogelijk tijdig worden bekomen, wat leidde tot stilzwijgende weigeringen en extra administratieve overlast door nieuwe aanvragen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Schelde-Dender: gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Polder van Vlassenbroek, Grote en Kleine Wal, Zwijn en Groot Schoor'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Waasland: gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Durmevallei'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Kust-Polders-Westhoek: natuur- en landbouwgebieden Strand Middenkust-West'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Niel'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van de volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Op- en afrit R0-Oost in Hoeilaart', 'Bestaand regionaal bedrijf Houtzagerij Peleman in Puurs en Bornem' en 'Op- en afrittencomplex A13/E313 - N19 in Geel-West'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In het kader van de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen beslist de Vlaamse Regering tot beleidsmatige herbevestiging van de bestaande plannen van aanleg voor de natuurlijke en agrarische structuur regio Zenne-Dijle-Pajottenland. Tegelijkertijd worden er een aantal beslissingen goedgekeurd in verband met het vervolgtraject van het afbakeningsproces.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur, regio Schelde-Dender: gebieden van het geactualiseerd Sigmaplan 'Cluster Kalkense Meersen'. In het kader van het flankerend landbouwbeleid gelast ze de minister bevoegd voor leefmilieu passende maatregelen te nemen om een economische landbouw te garanderen tot de start van het omvormingsbeheer binnen de verschillende gebieden in de cluster Kalkense Meersen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'regionaal en specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Zwartenhoek in Ham' met bijgevoegd onteigeningsplan.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de bepaling van de algemene voorschriften voor instandhouding en onderhoud van monumenten en stads- en dorpsgezichten, en het besluit tot oprichting van het IVA Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Bedoeling is om de schriftelijke vergunningen en meldingen voor werken in dit kader duidelijker te omlijnen en een set van regels te ontwerpen over de vraag waar en wanneer deze schriftelijke vergunningen en meldingen worden gebruikt. Er wordt ook een beroepsprocedure voorzien waarbij een (nieuwe) expertencommissie een belangrijke adviesrol speelt. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De doelstelling 'Wonen in eigen streek' vloeit voort uit de algemene doelstellingen van het grond- en pandenbeleid, met name het bevorderen van de ruimtelijke sociale cohesie. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit met de lijst van gemeenten die beantwoorden aan volgende twee kenmerken: behoren tot de 40 procent Vlaamse gemeenten waar de gemiddelde bouwgrondprijs per vierkante meter het hoogste is en behoren tot de 25 procent Vlaamse Gemeenten met de hoogste interne migratie-intensiteit of tot de 10 procent Vlaamse gemeenten met de hoogste externe migratie-intensiteit. De opgesomde maatregelen in het decreet Grond- en pandenbeleid resulteren in een voorrangsregeling voor de gronden in woonuitbreidingsgebieden van de opgesomde gemeenten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

In het kader van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan haar besluit over het 'as-built attest' en de validering ervan. Het as-built attest is een attest waarin wordt verklaard dat handelingen betreffende een constructie niet of slechts marginaal afwijken van het vergunde of gemelde plan. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Strategische Adviesraad voor Ruimtelijke Ordening, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan haar besluit met betrekking tot het overnemen van de verplichtingen voor planmilieueffectrapportage over ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) van de bevoegde overheid. Het geeft uitvoering aan artikel 97 van het decreet met diverse bepalingen over energie, leefmilieu, openbare werken, landbouw en visserij. Het houdt de mogelijkheid in dat de planmilieueffectrapportage-verplichtingen voor een RUP kunnen worden overgenomen door een rechtspersoon of natuurlijke persoon die een bestemmingswijziging nodig heeft om (een) bepaald(e) project(en) te kunnen realiseren. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid is het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen de rechtsopvolger van VIZO. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het ontwerpbesluit goed met de agentschapsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van SYNTRA Vlaanderen. Tegelijk wordt het besluit over de erkenning en het statuut van de leersecretaris hieraan principieel aangepast. Beide besluiten worden voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaan ze voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Een nieuwe Europese richtlijn regelt de toegang tot (hoofdzakelijk medische gereglementeerde) beroepen voor houders van een buitenlands diploma (uitgereikt in een ander Europees land). De richtlijn heeft tot doel om de aanvragen tot erkenning van de betreffende diploma's door de nationale autoriteiten te vereenvoudigen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de omzetting regelt van de Europese richtlijn voor wat wervingsambten in het onderwijs betreft.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het decreet over functiebeschrijvingen en evaluatie in het onderwijs voorziet naast de invoering van een uniform evaluatiesysteem in de verschillende onderwijsniveaus ook een uitdoofscenario voor de oude evaluatieregeling in het gemeenschapsonderwijs (GO!). Ook de tuchtregeling voor personeelsleden van het GO! is gewijzigd door dit decreet. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel het besluit over de evaluatie, maatregelen van orde en de tucht in het gemeenschapsonderwijs en het besluit over de preventieve schorsing en de tucht, alsmede over het ontslag van sommige tijdelijke personeelsleden in het gesubsidieerd onderwijs en in de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding. Het betreft vooral bepalingen rond de beroepsprocedure. Beide besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over de verlofregeling voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Het besluit geeft uitvoering aan cao IV en beoogt de regeling en invoering van omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht, onbezoldigd ouderschapsverlof en vaderschapsverlof. Daarnaast bevat het een kleine wijziging voor het verlof voor verminderde prestaties gewettigd door sociale of familiale redenen en de afwezigheid voor verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheid ten gunste van de personeelsleden van het onderwijs en de CLB's. Over het besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie die het codo-statuut hebben, hebben geen recht meer op tijdskrediet. In afwachting van een structurele oplossing voor de arbeidsvermindering of ­onderbreking in de basiiseducatie, wordt tijdelijk een eigen verlofstelsel voor de basiseducatie ingevoerd, conform het stelsel tijdskrediet, en met dezelfde premies en toekenningscriteria. De Vlaamse Regering beslist daarom het besluit over het verlof voor onderbreking of vermindering van de arbeidsprestaties voor sommige personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel goed te keuren. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de prestatieregeling van de personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie. Het besluit bevat een aantal bepalingen over de wekelijkse arbeidsduur, jaarlijkse verlofdagen en feestdagen. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met de sociale partners keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed dat een verlof toekent aan sommige personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie voor het uitoefenen van een andere tewerkstelling. Bedoeling is een rechtsgrond te voorzien voor een artikel uit cao 2008-2009 zodat gesubsidieerde personeelsleden binnen het eigen Centrum voor Basiseducatie een andere opdracht kunnen opnemen die niet gesubsidieerd wordt door het ministerie van Onderwijs. Ze kunnen ook een andere betrekking opnemen binnen een ander Centrum. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid 'Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de subsidiëring van de ouderkoepelverenigingen. Het gaat om een nieuwe verdeelsleutel voor de beschikbare begrotingskredieten. De nieuwe regeling voorziet in een sokkel van 25% in plaats van 20%, en kent de resterende 75% volledig lineair toe a rato van het aantal aangesloten ouderverenigingen of -raden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering machtigt de Universiteit Gent tot het aanvaarden van een legaat haar gedaan door Rosa Croes.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de progammatie van specifieke structuuronderdelen van de tweede of de derde graad of van een nieuw studiegebied van een aantal scholen al dan niet behorende tot een scholengemeenschap.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Het gaat om een aantal technische aanpassingen aan de toelatingsvoorwaarde voor grootkeukenmedewerker, aan de toelatingsvoorwaarde voor de integratiefase en aan de uit te reiken getuigschriften en attesten. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de personeelsformatie vaststelt van de administratieve diensten van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. De wijziging moet een oplossing bieden voor geblokkeerde betrekkingen. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voorgedragen leden van het Gezaghebbend Panel voor het Wetenschappelijk beheer van het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand - Sociale en Humane Wetenschappen (VABB-SHW).

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent een half miljoen euro impulssubsidie toe aan het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen vzw voor haar werking in 2009.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

In het kader van het provinciaal en lokaal cultureel-erfgoedbeleid sluit de Vlaamse Regering een cultureel erfgoedconvenant met de provinciebesturen voor de beleidsperiode 2009-2014, en een addendum bij het cultureel-erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de beleidsperiode 2007-2011. De Vlaamse minister bevoegd voor cultuur wordt gelast om over de inhoud van de cultureel-erfgoedconvenants te onderhandelen met de provinciebesturen en over het addendum met de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent subsidies toe voor samenwerkingsverbanden oude en hedendaagse kunst met het oog op de versterking van de internationale profilering van kunstcollecties voor de beleidsperiode 2009-2013. Het gaat om de vzw Contemporary Art Heritage Flanders, vzw de Vlaamse Kunstcollectie en vzw Lukas - Art in Flanders.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de tegemoetkoming bij de renovatie van een woning (renovatiepremie). Na evaluatie van de renovatiepremie kwamen enkele knelpunten aan het licht, die door deze wijziging worden aangepast. Zo wordt onder andere de eigendomsvoorwaarde versoepeld en wordt de 'impliciete inwilliging' bij laattijdige beroepsbehandeling afgeschaft. Het besluit versoepelt ook het cumulatieverbod tussen de Verbeterings- en Aanpassingspremie (VAP) en de renovatiepremie, voorziet een regeling om oversubsidiëring van sociale verhuurkantoren te vermijden en verduidelijkt de werkwijze bij het gebruik maken van de dakisolatiepremie.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering kent voor 2009 een subsidie toe van 503.000 euro aan Babel, Vlaamse Tolkentelefoon vzw in Brussel, en van 253.000 euro aan Vlaams Minderhedencentrum vzw in Brussel, om de werking van de Centrale Ondersteuningscel Sociaal Tolken en Vertalen te continueren. De tolkentelefoon biedt telefonische tolkhulp aan hulp- en dienstverlenende organisaties onder Vlaamse bevoegdheid in onder andere inburgering, integratie, onderwijs en tewerkstelling. De Centrale Ondersteuningscel Sociaal Tolken en Vertalen ondersteunt de Vlaamse sociaal tolk- en vertaaldiensten en harmoniseert het kwaliteitstraject binnen het sociaal tolk- en vertaallandschap in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Volgens het huidige besluit heeft iedereen die ouder is dan 65 en de Belgische nationaliteit heeft of inwoner is van de Europese Unie, recht op gratis vervoer door de Vlaamse Vervoermaatschappij. Het nieuwe onderling akkoord tussen de vervoermaatschappijen VVM-De Lijn, MIVB en SRWT bepaalt nu dat elke maatschappij de 65+-kaarten voor gratis openbaar vervoer enkel zal uitreiken aan inwoners van haar eigen gewest. De kaarten kunnen dan op de drie vervoersnetten gebruikt worden, zodat alle inwoners van België van 65 of ouder recht hebben op gratis openbaar vervoer. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering hiervoor definitief haar besluit over de exploitatie en tarieven van de VVM.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de wet over het gebruik van de spoorweginfrastructuur wijzigt. De wijziging beoogt de omzetting van de Europese richtlijn waarmee het internationale reizigersvervoer wordt geliberaliseerd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Wijzigingsbesluit over het algemeen reglement op de technische eisen van auto's, hun aanhangwagens, onderdelen en veiligheidstoebehoren. Het ontwerp beoogt de wijziging van het artikel over de periodieke keuringen, om zo de technische controle voor voertuigen die bepaalde pakketten van de ADR vervoeren, halfjaarlijks te maken in plaats van om de drie maanden, zoals nu is voorzien. Er zijn verscheidene argumenten voor de wijziging; zo gelden de voorschriften niet voor voertuigen ingeschreven in het buitenland en bevorderen ze dus de buitenlandse concurrentie. De wijziging zou de veiligheid ook niet verminderen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninlijk Besluit dat de bedragen bepaalt van de retributies voor het toekennen, vernieuwen en uitbreiden van de erkenning als technische dienst en de jaarlijkse retributie voor het dekken van de kosten van administratie en controle van de uitgereikte erkenningen. Het ontwerp voorziet ook een automatische indexering van deze bedragen op basis van de gezondheidsindex. De technische diensten staan in voor de goedkeuring van voertuigen en voertuigonderdelen. Een fabrikant die een voertuig(onderdeel) wil laten goedkeuren, moet het kwaliteitsysteem en productieproces laten testen en evalueren door een technische dienst.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse ministers bevoegd voor mobiliteit en openbare werken om het ontwerp van overeenkomst te ondertekenen voor de aanleg van een fietsverbinding over de E40 en de Ringvaart/R4 als missing link voor de realisatie van een langzaam verkeersas op de oude spoorweg Gent-De Pinte. Voor dit project wordt 2,8 miljoen euro vastgelegd op de begroting.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist het planprogramma 'Gentse Kanaalzone - Koppelingsgebieden, fase 1' te wijzigen en delen van het grondgebied van de stad Gent en de gemeenten Evergem en Zelzate te onderwerpen aan landinrichting. Door de wijziging wordt de perimeter van het landinrichtingsproject uitgebreid. Tot hiertoe was de perimeter beperkt tot de koppelingsgebieden. Dit zijn buffergebieden, smalle stroken tussen woonkernen en industriegebieden, die worden ingericht om de leefbaarheid van de woonkernen op termijn te garanderen. Om verbindingen te realiseren tussen de koppelingsgebieden en aangrenzende gebieden, was dus een uitbreiding van de perimeter nodig. Hierdoor worden ook maatregelen uitgevoerd in gebieden met een ruimtelijke bestemming woongebied of industriegebied.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat het Vlaams reglement over de milieuvergunning (VLAREM) vaststelt en het besluit met algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne. Het gaat vooral om verbeteringen van taal- en typfouten. Daarnaast worden twee termijnen aangepast die gewijzigd zijn in het decreet van 12 december 2008 en wordt de inwerkingtreding van één bepaling van dit decreet geregeld.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het rapporteren van afname- en productiegegevens door de beheerders van de aardgas- en elektriciteitsnetten, de brandstofleveranciers en de exploitanten van warmtekracht-, hernieuwbare energie- en zelfopwekkingsinstallaties. Deze gegevens zijn noodzakelijk voor het opstellen van de jaarlijkse energiebalans en de inventaris van broeikasgasemissies. Bedoeling is enerzijds de bepalingen in het REG-decreet over het toekennen van sancties uit te voeren, door onder andere de ambtenaren die bevoegd zijn voor de controle aan te duiden en ook de ambtenaren die beslissen over een verzoek om kwijtschelding en uitstel van betaling kunnen verlenen. Anderzijds moet het wijzigingsbesluit de terminologie in overeenstemming brengen met de Waalse regelgeving, bestaande regelgeving en praktijken codificeren en zorgen voor technische verduidelijkingen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Met het oog op het Overlegcomité bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt in verband met de dynamisering van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) via ontwerpen van koninklijk besluit die de wijzigingen van de statuten en het beheerscontract van het FRGE regelen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Het Agentschap Economie subsidieert via verscheidene instrumenten projecten die het ondernemerschap en de ondernemerszin stimuleren. Sinds 2006 is het kaderdecreet de decretale basis van deze maatregelen, met een paragraaf die stelt dat de Vlaamse Regering steun kan verlenen aan deze projecten. Omdat het enten van de maatregelen op dit kaderdecreet niet volledig juridisch consistent is, de verschillende regelgevingen beter op elkaar kunnen worden afgestemd en er beter ook een juridisch kader komt voor 'ad hoc'-steun, worden de bestaande systemen geïntegreerd. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot toekenning van steun voor projecten ter bevordering van het ondernemerschap in het Vlaamse Gewest.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering keurt het actieplan Wetenschapscommunicatie 2009 goed. Het actieplan omvat de concretisering van het beleid voor popularisering van wetenschap, techniek en technologische innovatie bij schoolgaande kinderen, leerkrachten, studenten en het grote publiek. In dit kader keurt de Vlaamse Regering ook de overeenkomst goed met de VRT waarbij ze voor 2009 193.000 euro subsidie toekent voor het produceren, aankopen en uitzenden van wetenschapspopulariserende programmareeksen. Daarnaast keurt ze ook de principes en de lancering goed van de oproep om projecten wetenschapspopularisering in te dienen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Het IWT (Vlaams Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen) is momenteel nog steeds een VOI (Vlaamse Openbare Instelling). In afwachting van de omvorming tot een publiekrechterlijke EVA (Extern Verzelfstandigd Agentschap) moeten een aantal personeelsaspecten worden geregeld via een aangepast instellingsspecifiek besluit. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel het besluit goed dat de regeling van de rechtspositie van het personeel van het IWT vaststelt. Het besluit wordt voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

In het kader van het actieplan Wetenschapscommunicatie 2009 kent de Vlaamse Regering een subsidie van 200.000 euro toe aan de Vlaamse Ruimtevaartindustrie vzw, voor de organisatie van de Vlaamse Ruimtevaartdagen 2009 van 8 tot 10 mei, met als speciale gast de Vlaamse Luchtvaartindustrie en als speciaal thema Het Jaar van de Sterrenkunde.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van het provisioneel krediet voor de werkgelegenheidsconferentie van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2009. De overheveling is nodig voor de financiering van de kosten verbonden aan de deelname aan de wereldtentoonstelling in Shanghai.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van 328.000 euro van het provisioneel krediet van de werkgelegenheidsconferentie, voor een verhoogde aanwezigheid van Flanders Investment and Trade (FIT) in de groeimarkten: de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en de Verenigde Arabische Emiraten.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de voorwaarden en de regels voor de toekenning van subsidies voor activiteiten ter bevordering van het internationaal ondernemen. Dit besluit vervangt een oud subsidiebesluit uit 2005. In dit kader beslist de regering ook tot gedeeltelijke herverdeling van het provisioneel krediet met betrekking tot de werkgelegenheidsconferentie. Over deze besluiten wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie toe aan vzw De Overstap in Antwerpen van 343.000 euro voor het project Youth at Risk Vlaanderen en van 430.600 euro voor het project 'proeftuin gestructureerde begeleiding en opvang van minderjarige delinquenten'. Youth at Risk Vlaanderen is een programma voor jongeren vanaf 16 jaar, die al verscheidene keren in aanraking kwamen met de politie. Het programma wil hen motiveren en aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. De proeftuinen zijn gericht op jongeren tussen 12 en 18 jaar die een misdrijf hebben gepleegd. Ze willen deze jongeren zo maximaal mogelijk reïntegreren in de maatschappij.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering verlengt het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest over de integratie van personen met een handicap met drie jaar. Bedoeling van het samenwerkingsakkoord is dat een persoon met een handicap die in het ene deelgebied woont, onder bepaalde voorwaarden toch bijstand kan genieten in het andere deelgebied.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat de voorwaarden vaststelt voor de experimentele subsidiëring van een aanvullend geïndividualiseerd hulpaanbod in de intersectorale aanpak van knelpuntdossiers. Het besluit maakt de erkenning en subsidiëring mogelijk van knelpuntdossiers binnen Integrale Jeugdhulp. Knelpuntdossiers zijn dossiers van minderjarigen met een hulpvraag voor wie geen gepast aanbod voorhanden is. Via extra te besteden financiële middelen maakt het besluit een flexibele en gecombineerde inzet van hulpaanbod en expertise mogelijk.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering kent voor het jaar 2009 een subsidie van 1,5 miljoen euro toe voor de uitvoering van het project STOP4-7, Samen sterker Terug-Op-Pad, een sterk wetenschappelijk onderbouwd programma voor kinderen tussen vier en zeven jaar. Het bedrag wordt verdeeld over zeven centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning waaraan het project door Kind en Gezin in 2009 is toegewezen, en de vzw Vormingscentrum voor de Begeleiding van het Jonge Kind in Gent voor de uitvoering van het project en de halftijdse programmaleider.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

In het kader van het woonzorgdecreet keurt de Vlaamse Regering principieel twee uitvoeringsbesluiten goed. Het eerste regelt geharmoniseerde procedures rond erkenning, sluiting, aanmelding en het opleggen en betalen van administratieve geldboetes voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers; het tweede past de ééngemaakte procedure aan van de voorafgaande vergunning die de programmering van sommige woonzorgvoorzieningen aanstuurt. Hierdoor wordt voorkomen dat de realisatie van nieuwe initiatieven geblokkeerd raakt door vergunningen die niet of veel te laat kunnen worden gerealiseerd. Over beide besluiten wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van een technische commissie voor de brandveiligheid in de voorzieningen van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het heeft tot doel om de bestaande commissies of adviesorganen te vervangen door één technische commissie voor het gehele beleidsdomein. Deze commissie zal instaan voor het verstrekken van advies over de vragen tot afwijking op de Vlaamse normen voor brandveiligheid, over regelgevende initiatieven over brandpreventie en het formuleren van aanbevelingen voor het brandveiligheidsbeleid. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering kent 2,15 miljoen euro subsidie toe aan initiatieven in de gezondheidszorg, met name het Wit-Gele en het Rode Kruis Vlaanderen, voor het dekken van de loonkost van ex-DAC'ers voor het jaar 2009.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering benoemt twee effectieve leden, twee plaatsvervangende leden en een vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de Logo's. De Logo's zijn loco-regionale netwerken voor de uitvoering van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid. Het wijzigingsbesluit verfijnt en vervolledigt de opdracht aan de Logo's met de invulling van het medisch milieukundig netwerk. Het legt onder meer het aantal VTE's deskundigen vast die specifiek milieugerelateerde gezondheidstaken uitvoeren. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit tot toekenning van een subsidie aan zes Logo's voor het voeren van een provinciale regie op het gebied van rookstopondersteuning binnen de hen toegewezen werkingsgebieden. Concreet wordt de subsidieperiode met zes maanden verlengd, weliswaar zonder bijkomende financiering.

Op voorstel van minister Veerle Heeren

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) ontving een subsidie voor de organisatie van de campagne '24 uur niet roken' in de provincies Antwerpen en Limburg, een project dat had moeten lopen van 1 april 2008 tot 31 maart 2009. De opvolger sinds 1 januari 2009 van het VIG, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ), is door externe omstandigheden niet in staat de campagne binnen de voorziene termijn te organiseren. De Vlaamse Regering beslist daarom de einddatum voor de implementatie van de campagne te verlengen tot 31 maart 2010, zonder de opdrachten of het subsidiebedrag te wijzigen.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1236622941924&NB_Registratiepersoonid=10444