NVAB, Nederlandse Vereniging voor Arbeid- en Bedrijfsgeneeskunde

NVAB Voorjaarsledenvergadering 2009

In het verlengde hiervan wordt door Roel Melchers gevraagd of geaccrediteerde nascholingen gevisiteerd worden. Hierop antwoordt Thérèse Miermans-Lousberg (met accreditering in portefeuille) dat hierover binnen de Accreditatiecommissie gesproken is en dat in de huidige praktijkvoering dit nog niet het geval is.

De thema's die onze relatie met de buitenwereld momenteel vormgeven zijn oa de follow-up van de tuchtzaak van de bedrijfsarts die werd "aangestuurd" door een casemanager en het Elektronisch Sociaal Medisch Dossier (ESMD). De KNMG gezondheids-juridische afdeling is gevraagd commentaar te leveren op de tuchtzaak bedrijfsarts/casemanager. Onder redactie van Han Willems is dit rapport (Taak en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts in het kader van de verzuimbegeleiding en re-integratie) geschreven, het bestuur is in overleg met KNMG en PR bureau om te bezien op welke wijze nu het beste de beroepsgroep, maar meer nog de werkgevers en werknemers hierover te berichten. Naar aanleiding van een vraag uit de zaal werd er gediscussieerd over de status van het stuk. Het bestuur stelt zich op het standpunt dat het hier een deskundig advies betreft, en dat derhalve het voorleggen aan de ALV als ware het een NVAB-standpunt niet aan de orde is. Er zal worden zorg gedragen dat zowel de beroepsgroep als wg en wn optimaal geïnformeerd worden Een ander rapport (Leidraad Bedrijfsgeneeskundig dossier) wordt eveneens gememoreerd. Ook dit betreft een deskundig advies van de KNMG, spoedig zal een ieder worden geïnformeerd.

De penningmeester Rudolf de Bruijn licht de jaarstukken toe. De voorzitter dankt de huidige en de aanwezige vorige penningmeester (Ernst Harderwijk) alsmede Henk Jacobs (voorzitter van de financiële adviescommissie FAC), die nu zijn FAC-termijn beëindigt. De penningmeester wordt door de aanwezigen acquis en décharge verleend vanwege de solide wijze waarop hij het financiële beleid gevoerd heeft, hetgeen de NVAB een stevige basis heeft opgeleverd.

De voorzitter Pieter Rodenburg hield zijn jaarrede. De essentie hiervan was dat de werkende in Nederland recht heeft op vrije toegang tot de bedrijfsarts. Zowel in tijden dat er werk is, maar ook als de werkende "in between jobs" is. De werkende moet juist nu gezond zijn en blijven middels preventie en re-integratie, kernactiviteiten van de bedrijfsarts.

De directeur van het Kwaliteitsbureau NVAB Kees van Vliet geeft een toelichting op een aantal activiteiten (link pp). Gemeld wordt o.a. de betrokkenheid bij de ontwikkeling van een evidence-based preventieconsult voor de eerste lijn. Voor de implementatie binnen de bedrijfsgezondheidszorg wordt een werkgroep arbozorg ingesteld. Voorts gaan een aantal nieuwe projecten van start (o.a. evaluatie PMO, de bedrijfsarts als adviseur, ethiek in richtlijnen) en is het Kwaliteitsbureau actief bezig met het binnenhalen van nieuwe projecten. Kees van Vliet wijst op

www.arbokennisnet.nl
waar arbokennisdossiers zijn te vinden die door de beroepsverenigingen van arboprofessionals met subsidie van SZW zijn ontwikkeld. Door diverse leden en door Kees van Vliet wordt aangegeven dat depressie in verschillende gremia (o.a. partnership depressie) wordt opgepakt, omdat dit een belangrijk maatschappelijk thema is (en voor aanzienlijk verzuim zorgdraagt). De suggestie een Leidraad/richtlijn arbeidsconflicten te ontwikkelen wordt in komende bestuursvergadering besproken. Per 1 januari 2010 zullen de arboregels vervangen worden door de arbocatalogi en Roel Melchers vraagt het bestuur hierop alert te zijn. Er wordt melding gemaakt van de aanwezigheid van de voorzitter op het 3-jaarlijkse ICOH congres, naast diverse prominente leden.

Rudolf de Bruijn, vice-voorzitter, beveelt de herverkiezing van voorzitter Pieter Rodenburg van harte aan. De ALV geeft met unaniem applaus aan deze aanbeveling over te willen nemen.

Voorzitter Pieter Rodenburg merkt op dat hij het besluit van vice-voorzitter/ penningmeester Rudolf de Bruijn, om zijn bestuurslidmaatschap te beëindigen respecteert maar dat het bestuur dit ook, gezien diens actieve inbreng, betreurt. Hij dankt hem voor zijn inzet en vooral voor het gevoerde financiële beleid en met applaus ondersteunen de leden dit. Freek Broekman heeft zich bereid verklaard de rol van penningmeester op zich te nemen en Emmelien van Rees de rol van vice-voorzitter. Ook dit wordt met instemming begroet.

Wij bevonden ons deze voorjaarsmorgen in het goede gezelschap van drie ere-leden: Jan Baart, Henk Docter en Harry Leyssen. Met instemming van de zaal, werd daaraan, na het voorlezen van een judicium hieraan toegevoegd als ere-lid Jaap Bruins Slot voor zijn niet aflatende inzet en toewijding gedurende vele jaren (foto)

Na de koffiepauze volgt een presentatie van Jan Warning, directeur Beroepsziekten FNV/adviseur arbeidsomstandigheden FNV bondgenoten over 'Gevolgen economische crisis voor de gezondheid van de werkende'.

Herman Spanjaard, secretaris