Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

2009 | 15 Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam
Collegevergadering van Postadres: Postbus 70012 21 april 2009 3000 KP Rotterdam Secretariaat
Concerncommunicatie:
Telefoon 010-4172918

Burgemeester

1 21-04 Het college van B en W stelt op zaterdag 25 april van 12.00 tot 18.00 uur de Eerste Klas Trouwzaal en de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de jaarlijkse vrijwilligersdag voor het Rotterdams comité van Unicef. De wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang is gastvrouw tijdens deze bijeenkomst. 2 21-04 Burgemeester en wethouders stellen op donderdag 7 mei de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de officiële openingsceremonie van een internationaal forum van de Stichting Europees Jeugd Parlement. De gemeentesecretaris zal de openingsceremonie verrichten.
3 21-04 Het college stelt op woensdag 6 mei van 18.00 tot 20.00 uur de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor de deelnemers aan de conferentie `Milestones in Metrology III'. Deelnemers zijn voor het merendeel vertegenwoordigers van overheden uit alle EU- lidstaten. De gemeentesecretaris is gastheer van deze conferentie. 4 21-04 Het college van B en W gaat akkoord met het bezoek van de burgemeester aan de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zondag 26 april. De burgemeester bezoekt dit wielerevenement in Luik, op uitnodiging van de Tourdirectie als voorbereiding op de Grand Depart van de Tour de France 2010 in Rotterdam.

Portefeuille Financiën, Sport en Buitenruimte

1 21-04 Het college heeft besloten om voor het gedeelte Schiekade/Schieweg van het Tramplusproject Vasteland/A20 bij te dragen aan de nadeelcompensatieregeling van de Stadsregio. Ondernemers die aantoonbare schade leiden, kunnen op basis van deze regeling een verzoek tot schadevergoeding indienen bij de Stadsregio. Een onafhankelijk bureau (SAOZ) beoordeelt de verzoeken.
2 21-04 Het college stelt de raad voor om de motie `Onderhoudscontract' van De Gruiter af te doen. De motieafdoening gaat in op de wijze waarop in buitenruimteprojecten rekening wordt gehouden met de onderhoudskosten..
3 21-04 Het college heeft besloten om als aandeelhouder van ENECO Holding N.V. de jaarrekening 2008 van ENECO vast te stellen volgens het advies van de Raad van Commissarissen. 4 21-04 Het college heeft kennis genomen van de resultaten van het Berenschot benchmark onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de gemeenteraad. In dit onderzoek is de overhead van de gemeente Rotterdam vergeleken met andere gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Uit de cijfers blijkt dat Rotterdam een relatief lage overhead heeft, nl. 30,8% in vergelijking met andere steden (36,5%). Dit komt door een relatief lage overhead bij een aantal grote uitvoerende diensten.

Portefeuille Verkeer, Vervoer en Organisatie

1 21-04 Het college heeft het verslag van de Maasstatbijeenkomst Bereikbaarheid vastgesteld. De Maasstatbijeenkomsten gaan over collegeprioriteiten. 2 21-04 Het college stelt de raad voor de Beekmanweg, nabij de Waalhaven, af te sluiten voor openbaar verkeer. De Beekmanweg wordt nu voornamelijk gebruikt door personeel van de bedrijven die in deze straat gevestigd zijn. De reden voor de afsluiting is de uitbreiding van één van deze bedrijven.
3 21-04 Burgemeester en wethouders hebben besloten het Uitvoeringsbesluit Parkeren Rotterdam 2009 te wijzigen. Hiermee wordt de parkeerregeling voor docenten verruimd. In de huidige regeling komt een derde van het totaal aantal docenten dat in dienst is van een schoolbestuur in aanmerking voor een parkeervergunning bij de school. In de nieuwe regeling wordt dat de helft. Het college heeft daarnaast besloten een stadsbrede parkeervergunning te introduceren voor gemeentelijke dienstvoertuigen.
4 21-04 Het college van B en W heeft kennis genomen van de resultaten van het Berenschot benchmark onderzoek. In dit onderzoek is de overhead van de gemeente Rotterdam vergeleken met andere gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Uit de cijfers blijkt dat Rotterdam een relatief lage overhead heeft, nl. 30,8% in vergelijking met andere steden (36,5%).

Portefeuille Wonen en Ruimtelijke Ordening

1 21-04 Het college stelt de raad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor het plangebied `Kern en Plassen'. Het plangebied wordt begrensd door Argonautenweg, Streksingel, Strekkade, de Rotte, Prins Bernhardkade, Johan de Wittlaan, Emmalaan, Arolsenplein, Ringdijk en Jasonweg.
2 21-04 Het college stelt de raad voor opnieuw voorbereidingsbesluiten te nemen voor gronden gelegen aan de Burgemeester Baumannlaan/Baanweg, de Schansweg en de Duyvesteynhof. 3 21-04 Burgemeester en wethouders hebben het bestemmingsplan `Hoogvliet Stadshart' vastgesteld. Met dit plan worden delen van het stadshart van Hoogvliet geherstructureerd. Het plangebied wordt begrensd door de Laning, de Groene Kruisweg, de Aveling en aan de oostzijde door het metro/sneltramtracé. In de periode dat het plan ter inzage lag is er één zienswijze ingediend. Het college stelt de raad voor de zienswijze gedeeltelijk over te nemen. 4 21-04 Het college van B en W vraagt de dagelijkse besturen van de deelgemeenten Charlois, Hoek van Holland, Kralingen-Crooswijk en Noord om de directeur dS+V de projectbesluitprocedure te laten starten voor een aantal projecten.

Portefeuille Economie, Haven en Milieu

1 21-04 Het college van B en W is het eens geworden over de concept Verordening bodemsanering Rotterdam 2009. Met het vaststellen van de nieuwe verordening vervalt de verordening bodemsanering Rotterdam 2006.
2 21-04 Het college van B en W heeft het Jaarverslag 2008 en Jaarplan 2009 van het programma Economische ontwikkeling Rotterdamse gezondheidszorg (ER) vastgesteld. In de Economische Visie 2020 en Stadsvisie 2030 is het medisch cluster als één van de prioriteiten van het economisch beleid van het collegeprogramma 2006 ­ 2010 opgenomen. De gemeente Rotterdam maakt zich sterk voor een verdere stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. Daarmee speelt de gemeente in op een belangrijk knelpunt voor de toekomst, namelijk de toenemende zorgvraag in combinatie met een afnemende groei van het aantal benodigde arbeidskrachten die deze zorg kunnen leveren. Met het Jaarplan 2009 wordt verder gewerkt aan doelstellingen in het programma en worden prioriteiten duidelijk gemaakt. Zelfredzaamheid van patiënten is een van de speerpunten in het programma.

Daarom heeft het college in het plan van aanpak ten aanzien van de economische crisis een cofinanciering van 650.000 toegekend voor de ontwikkeling van de Zorgportal Rijnmond. De Zorgportal wordt een centrale website waar patiënten terecht kunnen voor medische klachten en advies van specialisten. De cofinanciering van het college is een aanvulling op de subsidie van het programma `Pieken in de Delta' van het ministerie van Economische Zaken. `Pieken in de Delta' is het gebiedsgerichte economische programma van Nederland. Het programma draagt bij aan de ambitie om van Nederland een concurrerende en dynamische economie te maken in een sterk en innovatief Europa.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* het raadslid L.P.M. de Kleijn (SP) over de toepassing van wet en regels tijdelijke verhuur Bloemfonteinbuurt.

* het raadslid drs. P.B. van Tijn (VVD) over financiering datahotel en werkgelegenheid.
* het raadslid mevrouw J.J. Verwijs (GL) over registratie etniciteit.
* het raadslid T. Kuza MSc (PvdA) over het stimuleren van werken in de zorg.

---- --