Gemeente Delft

Delft schaft eigen bijdrage inburgering af

B&W van Delft stelt voor om de eigen bijdrage die mensen die vrijwillig willen inburgeren moeten betalen bij deelname aan het inburgeringstraject, af te schaffen. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen die in Delft woont de Nederlandse taal spreekt en meedoet. Wethouder Dick Rensen: "Het blijkt dat deze eigen bijdrage van 270 euro een belemmering is voor hen die vrijwillig aan het inburgeringstraject willen deelnemen. Die belemmering willen wij met deze maatregel wegnemen".

Aanleiding
Aanleiding is het wijzigingsvoorstel met een gelijke strekking dat de minister van Wonen Wijken en Integratie naar verwachting eind mei aan de Kamer aanbiedt.

Doelstelling
Er zijn twee categorieën mensen die een inburgeringstraject kunnen volgen:
* Inburgeringsplichtigen (verplicht) en

* Inburgeringsbehoeftigen (vrijwillig).

Het afschaffen van de eigen bijdrage heeft betrekking op de tweede groep; de mensen die vrijwillig een traject willen volgen.

Aangezien bijna alle inburgeringsplichtigen inmiddels zijn benaderd, wordt vanaf januari 2009 een intensieve wervingscampagne onder de inburgeringsbehoeftigen Tijdens de voorlichting blijkt dat het bedrag van de eigen bijdrage veel mensen afschrikt. Hierdoor besluiten velen die heel gemotiveerd zijn, geen inburgeringstraject te volgen. "Dat is een gemiste kans. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt, moet mee kunnen doen. Wij als gemeente vinden het heel belangrijk dat bestaande verschillen tussen allochtonen en autochtonen worden verkleind. Daarvoor is het inburgeringstraject een effectief middel" aldus Rensen.

Financiële consequenties
Dit voorstel kost de gemeente geen geld. De tot nu toe geïnde bijdragen worden bij het slagen voor het inburgeringsexamen teruggegeven als premie.

Noot voor de redactie, (