Gemeente Meerssen


Persbericht van vrijdag 24 april 2009

Voorzitster zusterorganisatie SMHO in Vatra-Moldovitei geëerd met Marsna Erepenning der gemeente Meerssen

Op maandag 20 april ontving mevrouw Tilika Dumitrascevishi-Klein uit handen van burgemeester mr Ricardo Offermanns de Marsna Erepenning van Verdiensten der gemeente Meerssen. Mevrouw Dumitrascevishi-Klein wordt door velen ook wel "Engel der Karpaten" genoemd, vanwege haar belangeloze inzet voor de armsten der armen in haar directe omgeving. De Marsna Erepenning werd uitgereikt in Vatra Moldovitei tijdens het werkbezoek dat burgemeester Offermanns samen met SMHO bracht aan Roemenië.

Op de foto v.l.n.r.: Pierre Bours van SMHO, de burgemeester van Vatra Moldovitei, mevrouw Tilika Dumitrascevishi-Klein, burgemeester mr Ricardo Offermanns en de heren Bemelmans, Rings en Herijgers van SMHO

Stichting Sociaal Medische Hulpverlening aan Oost-Europa (SMHO) Mevrouw Tilika Dumitrascevishi-Klein is vanaf het eerste uur (1989) betrokken bij de projecten die SMHO in Vatra Moldovitei (Roemenië) heeft opgezet. Zo begeleidde zij mede de realisatie van een adequate brandweervoorziening, sanitaire installaties in scholen, de realisatie van een plaatselijke bakkerij en diverse verbeteringen in het streekziekenhuis. Zonder de hulp van de SMHO en de lokaal werkende Tilika was het met het gebied rond Vatra-Moldovitei zeker veel slechter gesteld. Na 20 jaar inzet was een teken van dank dan ook zeer gepast.

SMHO werkt volledig met vrijwilligers en zet zich in voor de verbetering van de leef-, behandel - en werkomstandigheden van patiënten en personeel in ziekenhuizen, zwakzinnigeninrichtingen, opvangtehuizen voor daklozen, terminale patiënten, kindertehuizen en de verbetering van de leeromstandigheden in scholen in landen van het voormalig Oostblok (zie www.smho.nl).

Werkbezoek
Burgemeester Offermanns die tijdens het werkbezoek werd begeleid door gemeentesecretaris Jacques Eurlings was na afloop van de reis zeer onder de indruk van de plaatselijke omstandigheden. De burgemeester: "Roemenie is een land van tegenstellingen. De kloof tussen arm en rijk is enorm. De komende jaren zal vanuit de EU vooral geïnvesteerd moeten worden in gezondheidszorg en onderwijs, zodat er uiteindelijk sprake kan zijn van verheffing van de onderklasse." Secretaris Eurlings: "Een bezoek aan Roemenie laat je weer eens zien hoe goed het met ons in Nederland gaat." De burgemeester vervolgt: "De leden van de belangeloze stichting SMHO hebben ons laten zien hoe praktische hulp een bijdrage levert aan welzijnsverbetering. Zij verdienen dank en respect!"