Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 24 april 2009

Culturele atlas 2008: Samenspel vindt goed gehoor
Provincie investeert in toenemende mate in culturele activiteiten

Vandaag verschijnt de culturele atlas van Overijssel 2008 in navolging op de eerste culturele atlas van 2004. In deze atlas is de inzet van de gemeenten en de provincie op het brede terrein van cultuur inzichtelijk gemaakt. De provincie Overijssel geeft in 2009 ruim 31,5 miljoen uit aan activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Dat is 28 euro per inwoner. De uitgaven van de provincie op het gebied van culturele activiteiten laten een stijgende lijn zien. Ten opzichte van 2004 zijn de cultuurbestedingen van de provincie met negentien procent gestegen. Met haar cultuurbeleid wil de provincie de sociale samenhang en cultuurdeelname bevorderen. Daarnaast draagt het beleid bij aan de profilering van Overijssel. De investeringen worden zoveel mogelijk ingezet voor concrete projecten, activiteiten en inspanningen.

De provincie stimuleert de Overijsselse gemeenten om te investeren in cultuur. Actieve gemeenten kunnen daarom rekenen op steun van de provincie. In totaal geven gemeenten in Overijssel in 2008 ruim 91 miljoen euro uit aan kunst en cultuur, gemiddeld 82 euro per inwoner. De cultuuruitgaven van de Overijsselse gemeenten zijn daarmee sinds 2004 gestegen met bijna twaalf procent.

In de culturele atlas is niet alleen het aanbod gemeten, maar ook de cultuurdeelname. Op de cultuurparticipatieranglijst van provincies staat Overijssel op de zevende plaats. De middelgrote gemeenten in Overijssel kennen de hoogste participatiecijfers binnen de provincie.

Gedeputeerde Dick Buursink is blij met de atlas: "Het geeft een mooi beeld van onze inzet op cultuur anno 2008 en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. We gaan de atlas, samen met de gemeenten, elk jaar bijwerken op internet."

U kunt de volledige culturele atlas bekijken op de website van de provincie op http://provincie.overijssel.nl/cultureleatlas

Informatie: Inge Soeters, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 63 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03