CDA

Blanksma: Geld schuldhulpverlening moet beter besteed worden

Er moeten veel striktere voorwaarden worden verbonden aan overheidsgeld dat gemeenten ontvangen voor schuldhulpverlening.

Gemeenten moeten ook echt laten zien hoe ze het geld gebruiken, vindt CDA-kamerlid Elly Blanksma. âDe staatssecretaris moet wat ons betreft kunnen garanderen dat al het geld daadwerkelijk terechtkomt bij de mensen die het het hardst nodig hebbenâ. Het Kamerlid reageerde hiermee op cijfers van de vereniging voor schuldhulpverlening, waaruit blijkt dat 40% van de gemeenten geld uit de schuldhulpverlening gebruikt voor andere doelen.

Afgelopen week stelde Blanksma mondelinge vragen aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA). âEr gaan miljoenen om in de schuldhulpverlening, en toch is de effectiviteit maar zoân 20%. Er is niet duidelijk hoe gemeenten het geld besteden, en de wachtlijsten zijn nog steeds hoog.â De CDAâster wil van de staatssecretaris veel meer succes bij de regeling, een manier om gemeenten af te rekenen op hun prestaties en een garantie dat de wachtlijsten aangepakt worden. Blanksma: âVorig jaar al hebben we afgesproken dat gezinnen met kinderen voorrang krijgen bij de schuldhulpverlening. Zij hebben die hulp nodig. Dat geld mag pertinent niet worden uitgegeven aan lantarenpalen.â De staatssecretaris heeft toegezegd voor de zomer met een plan te komen om de schuldhulpverlening beter op de rails te krijgen.

---