Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders: Nog geen herstel ontwikkelingsrelatie Zimbabwe

24 apr 2009 | "Het is nog te vroeg om de ontwikkelingsrelatie met de Zimbabwaanse regering te herstellen". Dat zei minister Koenders na afloop van een gesprek dat hij had met de Zimbabwaanse ministers van Industrie en Handel, Ncube, en van Planning, Mangoma.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zei wel bereid te zijn om te kijken of, in samenspraak met andere donoren, er directe hulp gegeven kan worden aan de Zimbabwaanse bevolking die jarenlang geleden heeft onder de dictatuur van Mugabe.

Ncube en Magoma gaven aan dat de veiligheidssituatie is verbeterd en dat de scholen weer geopend zijn. Volgens beide ministers is de situatie in Zimbabwe onvergelijkbaar met een jaar geleden. De Zimbabwaanse regering heeft echter een tekort heeft van $200 miljoen om een korte termijn herstelprogramma (Getting Zimbabwe moving again) uit te voeren. Het programma is vooral gericht op herstel van de economie en infrastructuur.

Koenders staat positief ten opzichte van deze plannen van de Zimbabwaanse regering. "Het herstel van de relatie met Zimbabwe zal geleidelijk zijn en is strikt afhankelijk van voortgang op het terrein van onder andere persvrijheid, hervorming van de grondwet en vrijlating van politieke gevangenen. De internationale gemeenschap moet druk blijven zetten op president Mugabe zodat hij zijn beloften ook daadwerkelijk nakomt", aldus Koenders.

Deze week werd bekend dat de gouverneur van de Centrale Bank en vertrouweling van Mugabe, Gono, opdracht had gegeven om miljoenen dollars op te nemen van privé-rekeningen, waaronder die van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos. Gono heeft beloofd dat Hivos het geld (EUR90.000) terug krijgt, maar heeft nog niets ontvangen. Koenders heeft deze kwestie nogmaals onder de aandacht gebracht van de Zimbabwaanse ministers.

Koenders heeft zaterdag in Washington een gesprek met de Zimbabwaanse minister van Financiën, Biti, en marge van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlag van Zimbabwe