Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer:132/ GH
Datum: 23 april 2009

N381 krijgt nieuw middengedeelte door westelijk buitengebied

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten Provinciale Staten voor te stellen het middengedeelte van de N381 aan te leggen door het westelijk buitengebied van Donkerbroek, de zogenaamde W1 variant. Daarbij wordt er een reservering gedaan voor een dubbelbaans tracé. Het dorp Donkerbroek krijgt hierdoor nieuwe ontwikkelingskansen. Ook het bos en de sportvelden worden door deze variant weer betrokken bij het dorp. "Dit is voor mij als gedeputeerde tot nu toe de moeilijkste beslissing geweest ", zegt gedeputeerde Piet Adema. " Welk besluit Gedeputeerde Staten ook zou nemen, er zijn altijd gedupeerden." Van de in totaal elf varianten bleken er vier kansrijk: de varianten B-beperkt, It Kin Ek Oars (IKEO), Oost Aqua en W1. Belangrijkste argumenten om te kiezen voor W1 zijn de landschappelijke op maat te maken inpassing en het feit dat Donkerbroek weer één geheel kan vormen met het sportpark en Ontwijk. Daarnaast biedt W1 de kansen om de recreatieve betekenis van de Turfroute optimaal te faciliteren. De Provinciale Kommisje Kritebelied (PKKB) adviseerde in meerderheid ook positief voor W1.

Het maken van een keus in de vele varianten en diverse belangen was een lastige beslissing voor het college van Gedeputeerde Staten. Het proces om te komen tot een besluit heeft lang geduurd. Waarbij het absoluut geen gelopen race was over welke variant het zou worden.

In het proces naar het besluit bleven in de bestuurlijke afweging uiteindelijk twee alternatieven over: Oost Aqua en W1. "Oost Aqua is een goede variant, maar kost E 13 miljoen meer. Vooral omdat daar niet heel grote positieve effecten tegenover staan en Oost aqua ook nog negatieve effecten heeft, is dat niet verdedigbaar", volgens gedeputeerde Piet Adema. Kiezen voor W1 is niet ideaal maar wel optimaal. Het voornemen om van de N381 een 100 km/uur weg te maken is er al sinds 1999. In de jaren daarop is er uitvoerig onderzoek gedaan naar alle mogelijke alternatieven. Dit onderzoek leverde uiteindelijk elf tracéalternatieven op. Vervolgens is met het gebied een proces ingezet om gezamenlijk na te denken over kansen, bedreigingen en voor- en nadelen van alle alternatieven, om daarmee te komen tot een aantal kansrijke tracés. Piet Adema: "Ook verkeersveiligheid is voor ons een heel belangrijk argument, dat is een reden dat we de weg aanpakken. De W1 variant maakt een 100km/uur weg mogelijk, die ook toekomstbestendig is; als het nodig zou zijn kan de weg relatief eenvoudig worden uitgebreid." De W1 variant biedt de landbouw in het gebied kansen voor een nieuw perspectief, waar de provincie zich sterk voor gaat maken.

Van 11 naar 4 naar 1
In het Milieu Effect Rapportage (MER) zijn elf alternatieven besproken. Alternatieven die soms maar weinig van elkaar verschillen maar op belangrijke punten wél verschillen laten zien. In het MER wordt geen voorkeursalternatief benoemd, maar wordt wel de meest principiële keuze geduid: . het respecteren van het bestaande landschap en de bestaande natuurwaarden ( B-beperkt) of . het verbeteren van de leefbaarheid in Donkerbroek en meer aandacht voor cultuurhistorie en het landschap rondom de Opsterlânske Kompanjonsfeart (W1).

Afwegingen
In het MER werd ook nog een middenweg benoemd (Oost Aqua), maar wel een middenweg met een prijskaartje. Van de in totaal elf alternatieven heeft de uiteindelijke afweging plaatsgevonden tussen de "kansrijke" alternatieven: B-beperkt, IKEO, Oost Aqua en W1. Waarbij B-beperkt afviel, omdat er dan deels een maximumsnelheid van 80 km/uur blijft in de bocht bij rijksmonument Ontwijk. Dat is ongewenst, gezien de beoogde stroomfunctie van de N381. Ook zijn de ontwikkelingskansen voor Donkerbroek beperkt en biedt het alternatief geen mogelijkheden voor een dubbelbaanstracé. Het uitvoeren van alternatief IKEO zou betekenen dat de barrière tussen het dorp en de sportvelden groter zou worden. Dat tracé komt dan dichter bij het dorp te liggen, zonder rekening te houden met de waardevolle, cultuurhistorische belangen in het gebied. Ook biedt IKEO geen kansen voor Donkerbroek. De opties van Oost Aqua vergt een extra investering van E 13 miljoen, waarbij deze variant volgens het MER nadelig scoort op landbouw, natuur en landschap. Gezien deze nadelige effecten en het ontbreken van grote positieve effecten, zijn de meerkosten niet te rechtvaardigen.

In juni behandelen Provinciale Staten de tracévaststelling, waarna ze in september 2009 het Realisatiebesluit nemen. In de tussenliggende periode worden de technische, ruimtelijke en financiële consequenties verder geanalyseerd en uitgewerkt.

Gebiedscommissie N381
De aanleg van de N381 leidt tot veranderingen in de omgeving, waarbij breed gekeken gaat worden naar wat voor mogelijkheden dat voor het gebied geeft. Om die reden wordt er een gebiedscommissie ingesteld, onder voorzitterschap van mevrouw T. Bijstra. De gebiedscommissie heeft als taak om voor het hele gebied "win-win" situaties te creëren voor onder andere Ontwijk het bos en de sportvelden en herstel van oude structuren parallel aan de vaart.

---- --