Ministerie van Defensie

De Zeven Provinciën langer in Somalië

24 april 2009, 20.24 uur

De Zeven Provinciën in actie in Somalië Minister Eimert van Middelkoop heeft vandaag ingestemd met het verzoek van de Navo tot verlenging van de operatie Allied Protector. Hr. Ms. De Zeven Provinciën verlengt vanaf 28 april haar deelname aan het NAVO-vlootverband in de Hoorn van Afrika.

De Zeven Provinciën zal na een kort havenbezoek aan Karachi terugkeren naar het operatiegebied om de operatie Allied Protector voort te zetten tot 28 juni 2009. Daarna keert het schip terug naar Nederland. De NAVO-presentie draagt bij aan de effectiviteit van de internationale inspanningen tegen piraterij in de golf van Aden en de kustwateren rond Somalië.

De minister is verheugd dat door NAVO-besluit Hr. Ms. De Zeven Provinciën weer geruime tijd kan worden ingezet ter bestrijding van de piraterij.

De vloot moet door te patrouilleren de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië vergroten en piraterij op zee ontmoedigen en verstoren. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. Piratengroepen hebben aangetoond te opereren tot een afstand van bijna 1200 kilometer uit de kust van Somalië.