Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden vragen van de kamerleden Langkamp en Van Gerven over het tekort aan kraambedden in de regio Utrecht

Antwoorden vragen van de kamerleden Langkamp en Van Gerven over het tekort aan kraambedden in de regio Utrecht

Kamerstuk, 24 april 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

24 april 2009

CZ-K-U-2916545

Geachte voorzitter,

Antwoorden van minister Klink op de vragen van de KamerledenLangkamp en Van Gerven(SP) overhet tekort aan kraambedden in de regio Utrecht(2009Z03580).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat de regio Utrecht kampt met een tekort aan kraambedden? 1)

Antwoord 1

Ik vind dat vrouwen er op moeten kunnen rekenen dat zij worden geholpen als zij op het punt staan te bevallen. Ik heb begrepen dat de weigering door ziekenhuizen veroorzaakt wordt door een tekort aan capaciteit en faciliteiten waardoor de ziekenhuizen de achtervangfunctie voor de verloskundigen onvoldoende kunnen garanderen als zich onverhoopt complicaties voordoen tijdens de bevalling. Ik ben verheugd uit dezelfde berichtgeving te mogen vernemen dat de regionale partijen, zoals de zorgverzekeraar, hun verantwoordelijkheid nemen bij het vinden van een oplossing. Zo erkent de regionale zorgverzekeraar het probleem en is bereid met de ziekenhuizen naar een oplossing te zoeken om zo het aantal bevallingen in de regio beter aan te kunnen. Ik zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg verzoeken een vinger aan de pols te houden bij deze ontwikkelingen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat jaarlijks 400 "zwerfzwangeren" tevergeefs aankloppen bij ziekenhuizen in de regio Utrecht met de vraag om daar hun kind te baren? Zo ja, wat gaat u doen om het tekort aan kraambedden in deze regio te bestrijden?

Antwoord 2

Ja, ik deel deze mening. Ik vind het een verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen om deze gezamenlijke afspraken te maken om zo verantwoorde zorg te kunnen blijven leveren. Ik steun dan ook het initiatief van de zorgverzekeraar en ziekenhuizen om gezamenlijk te kijken naar een sluitend zorgaanbod én op welke wijze de capaciteit naar een wenselijk niveau kan worden gebracht.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat een vrouw die met weeën bij het Diakonessenziekenhuis aanklopt een groter risico loopt, omdat er geregeld gevraagd wordt een deurtje verder te gaan, naar bijvoorbeeld het UMC Utrecht of het St. Antonius Ziekenhuis en pas wanneer daar ook geen plek is zij terug mag komen naar het Diakonessenziekenhuis? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat er geen vrouwen meer worden geweigerd aan de deur van een ziekenhuis?

Vraag 4

Hoe gaat u ervoor zorgen dat vrouwen in de regio Utrecht kunnen bevallen en niet, zoals 60 vrouwen het afgelopen jaar, worden doorgestuurd naar Amsterdam, Zwolle of Veldhoven?

Antwoord 3 en 4

Zie mijn antwoord op vraag 1 en 2.


1) Algemeen Dagblad, 24 februari 2009: "Tekort aan kraambedden