KNHS


CRI Reining Wanroij: Michel Sandijck derde plaats 24 april 2009
vlag knhs.jpg

WANROIJ (KNHS) - Met de veterinaire keuring, waar alle paarden zonder enig probleem door kwamen, ging donderdagmiddag om 13.00 uur in Wanroij de eerste Nederlandse CRI 2* van dit jaar van start. Het CRI, georganiseerd door de KNHS Reiningvereniging, had een royale belangstelling met in totaal 25 ruiters uit verschillende landen. Michel Sandijck (Oud Beijerland) werd met Peppys Ruffer met slechts een half puntje achterstand op de kampioenen derde. Met een score van 145,5 was hij hiermee beste Nederlander. Hij werd op de voet gevolgd door Rieky Young (Vorstenbosch) die met Burnt Starlight 144,5 punten binnenhaalde.

Aan de macht van de Belgische ruiters was in Wanroij niet te ontkomen. Ann Fonck-Poels (NRHA World Champion 2008) met ND Whiz N Starlight en Bernard Fonck (NRHA Open EU Futurity Champion 2009) met BA Reckless Chick uit Herentals scoorden het hoogst met elk een 146 en werden uiteindelijk beiden kampioen. De vijfde plaats ging opnieuw naar een Belgische ruiter: Jan Bogaerts met Blue Quick Command.

De prestaties van de Nederlandse ruiters tijdens deze CRI, die als observatiewedstrijd gold voor hen, werden nauwlettend in de gaten werden gehouden door bondscoach Caspar de Jonge: Michel Sandijck presteert heel constant en behaalde zijn derde A-kader score. Michel is heel goed bezig en laat een constant niveau zien. Ook over Rieky Young was De Jonge tevreden: Rieky heeft Burnt Starlight de afgelopen vier jaar veel ingezet op hoog niveau en volgt op dit moment een rustig programma met hem. Dit doet de hengst goed. Hij toont frisser en ondanks wat foutjes behaalde de combinatie een heel behoorlijke score. Oud-A-kaderlid Jurgen Pouls (s Gravenhage) die een goede prestatie leverde met Tabasco Tari en 143 punten een zesde plaats behaalde, heeft de opgaande lijn weer te pakken volgens De Jonge: Jurgen laat nog niet het niveau zien van voorgaande jaren, maar het gaat in de goede richting.

Wendy van Osch (Venhorst) bezeerde zich woensdagavond flink met een jong paard, waar ze een forse schouderblessure aan overhield. De Jonge::Toch beet ze door, klom donderdagavond weer te paard en zette ondanks pijn en beperkingen een fatsoenlijke score neer met White Enough. Het niveau van de overige Nederlanders mag van de bondcoach nog wel een tandje hoger: Ik zie te weinig vooruitgang bij een aantal mensen. Zij moeten harder aan het werk of op een andere manier of een combinatie van beide om in aanmerking te komen voor een plek in het A-kader of zelfs (her-)kwalificatie in het B-kader.

Eerste NK Reining
De Jonge werkt vooruit richting het EK van dit jaar en de Wereldruiterspelen volgend jaar.
Voor het EK wacht De Jonge met ongeduld op een antwoord van de FEI, de internationale overkoepelende bond, die nog niet bekend heeft gemaakt waar en wanneer dit EK dit jaar plaats gaat vinden Het duurt allemaal erg lang. Dit is niet goed voor de voorbereiding. Wat wel vaststaat, is dat de KNHS Reiningvereniging in oktober het eerste NK Reining onder FEI-reglementen een feit zal zijn.

Het niveau lag donderdavond in Wanroij over het algemeen hoog en FEI Reining wint aan belangstelling. Die groei heeft ook te maken met de veranderde kwalificatie-eisen voor de FEI Master Finals. Eerst kwalificeerde zich hiervoor de ruiter die in de FEI-events, gehouden in het eigen land, de meeste punten had verdiend. Dit betekende in praktijk dat de zaak bekeken was met het rijden van de ene CRI, die een land om een ruiter naar de Masters te mogen sturen, op zijn minst moet organiseren. Sinds vorig jaar kunnen ruiters ook in andere landen punten verdienen voor hun nationale standings, waarmee de internationale belangstelling voor CRI's is toegenomen.

De CRI 2* in Wanroij was de opening van een groot reining-event, georganiseerd door de DRHA, dat tot en met zondag zal duren en waarbij meer dan 400 starts worden verwacht. Op zaterdagavond vindt hier de NRHA Open Lawson plaats met een internationaal deelnemersveld.

Auteur: Christa van Duin

Uitslag CRI 2*:


1. Ann Fonck-Poels -(BEL) ND Whiz N Starlight - 146
1. Bernard Fonck (BEL) BA Reckless Chick 146 3. Michel Sandijck (Oud Beijerland)Peppys Ruffer 145,5 4. Rieky Young (Vorstenbosch) Burnt Starlight 144,5 5. Jan Bogaerts (BEL) Blue Quick Command 144
6. Jurgen Pouls (s Gravenhage) Tabasco Tari 143 6. Cira Baeck (B) Whizashiningwalla 143
9. Wendy van Osch (Venhorst) White Enough 141,5

Overige uitslagen: www.westerntoday.nl/gfx/images/jpg/CRIwanroij2.jpg