Wereldpaviljoen Floriade biedt kansen voor ontwikkelingslanden


Miljoenen bezoekers maken kennis met sanitatieproblematiek

VENLO, 20090424 -- In 2012 vindt de Floriade weer plaats, ditmaal in het Venlo GreenPark. Er worden minimaal twee miljoen bezoekers verwacht uit 130 landen. Een uitgelezen kans om de problematiek van sanitatie voor het voetlicht te brengen.

Ontwerpbureau BB-Con is gevraagd het Wereldpaviljoen 2012 te realiseren inclusief sanitatie. De sanitatievoorziening vertoont veel overeenkomsten met een sanitatieproject in Zuid-Soedan. Dat project voor de wederopbouw is een initiatief van de Nederlandse Solid House Foundation (SHF).

BetonBallon-concept
Het ontwerpbureau BB-Con past bij de ontwikkeling van het Wereldpaviljoen een nieuwe bouwmethode toe, het BetonBallon-concept. Dat komt erop neer dat beton wordt gespoten op een voorgevormde ballon. Als het beton is uitgehard is het een kwestie van de ballon leeg laten lopen. Wat overblijft is een ijzersterk betonnen gewelf. De voordelen hiervan zijn evident: 50% minder materiaal (beton/leem), gemiddeld 80% minder staal (geen wapening nodig) en minimaal 70% CO2-reductie.
BB-Con sluit met dit BetonBallon-concept uitstekend aan bij het sanitatieprogramma van Solid House Foundation in Zuid-Soedan. Beide organisaties hebben daarom besloten om de handen ineen te slaan bij de voorbereiding van de Floriade in 2012.

Drijvende krachten
Sinds 2007 bespreekt SHF met Zuid-Soedanese overheden en direct belanghebbenden de opzet van een programma voor verbeterde sanitatie en schoon drinkwater. Het uitgangspunt is dat de lokale mensen en bestuurders zélf de drijvende krachten achter het programma vormen. SHF richt samen met hen een netwerk van ondernemers op, die worden getraind in zakelijke kwaliteiten en bouwvaardigheden.
Ook vluchtelingen uit Soedan die zich elders in de wereld gevestigd hebben spelen daarbij een rol. Velen van hen zijn gemotiveerd om terug te gaan en mee te helpen aan de wederopbouw van hun vaderland. Deels worden zij ook al in Nederland voorbereid op hun zware taken in Soedan. Dat kan dus nu ook tijdens de opbouw van het Wereldpaviljoen in 2012.

Duurzame wederopbouw
Stichting Triodos Foundation steunt waardevolle en vernieuwende initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Ted van den Bergh, directeur van Stichting Triodos Foundation, geeft aan dat het project van Solid House Foundation en BB-Con naadloos aansluit bij deze doelstelling van Triodos Foundation.
"De bouw van sanitatievoorzieningen in de optiek van BB-Con en Solid House Foundation zorgt ervoor dat mensen in ontwikkelingslanden zich kunnen ontwikkelen en zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Zo wordt er een belangrijke stap gezet op weg naar duurzame wederopbouw. Ik heb vertrouwen in de synergie die Solid House Foundation weet te creëren door het samenwerkingsverband met BB-Con en de ondernemers in Zuid-Soedan", aldus Van den Bergh.

Donaties zijn welkom op bankrekeningnummer: 39.01.73.657 ten name van 'STF Sanitatieproject SHF' te Zeist.





Solid House Foundation