Gemeente Spijkenisse


Jubileumjaar start met `vroege vogeltocht'

17 april 2009

Fluisterboot

De bekendste boot van Spijkenisse, fluisterboot De IJsvogel, bestaat dit jaar 10 jaar. Op zaterdag 25 april 2009 begint het nieuwe vaarseizoen.

Op zaterdag 25 april 2009 begint het nieuwe vaarseizoen met een tocht die het echte lentegevoel geeft: de vroege vogeltocht. Tijdens deze ruim 2 uur durende tocht laten vogelkenner Adrie van der Heiden en Misko Papac van het Milieu Huis plekken zien waar tuinvogels, bosvogels en vooral riet- en watervogels zich laten horen en zien. Zij geven daarbij tekst en uitleg over de verschillende vogels. De IJsvogel vertrekt om 06.00 uur 's morgens bij gemaal de Leeuw van Leeuw van Putten. De tocht kost EUR 7,50 per persoon.

Het begin
Het idee voor de fluisterboot is ontstaan in 1999, toen Rotterdam cultuurhoofdstad was en Voorne-Putten en Rozenburg cultuurregio. Er werd toen een fluisterboot gehuurd om over de Vierambachtenboezem van Spijkenisse te varen. De huurboot werd vanuit de Biesbosch overgebracht naar Spijkenisse. Deze boot werd vervolgens 2 maanden op proef gebruikt voor vaartochten. Wegens groot succes heeft de gemeente Spijkenisse toen een eigen boot aangeschaft, die de naam IJsvogel kreeg. Het Milieu Huis van de gemeente Spijkenisse beheert de boot.

Spijkenisse anders beleven
De fluisterboot heeft in de afgelopen 10 jaar al vele tochten gemaakt en is uitgegroeid tot een populaire toeristische attractie in Spijkenisse. De boot maakt het mogelijk om Spijkenisse op een andere manier te beleven, met veel aandacht voor de natuur. De speciale thematochten in mei, zoals de poëzietocht, nachtelijke tochten of Italiaanse tocht (inclusief Italiaanse hapjes en wijn), zijn altijd volgeboekt.

Schippers en gidsen gezocht
Fluisterboot De IJsvogel vaart al 10 jaar dankzij de grote inzet van vrijwilligers. Momenteel is er vraag naar schippers (met vaarbewijs) en gidsen. Voor nadere informatie kan gebeld worden met M. Papac van het Milieu Huis, telefoon: (0181) 60 00 99.

Aanmelden voor de vroege vogeltocht
e-mail: milieuhuis@spijkenisse.nl
telefoon: (0181) 60 00 99
De vroege vogeltocht kost EUR 7,50 per persoon.

Externe links


* Fluisterboot Spijkenisse [Let op! De website www.fluisterbootspijkenisse.nl opent in een nieuw venster]