Slachtoffers Shell-staking WO II herdacht met gedenkbord op Curacao

20/04/2009 12:18

Vereniging Solidariteit Zuid-Oost

Wat: Onthulling gedenkbord voor de slachtoffers van de Shell-staking in 1942

Wanneer: 25 april 2009

Waar: Begraafplaats Kolebra Bèrdè, nabij Willemstad, Cura(cc)ao

Wie: Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Cura(cc)ao (SEOC)

Sinds 2003 wordt jaarlijks op 20 april door de SEOC een herdenking georganiseerd voor de vijftien Rotterdam-Chinezen die op 20 april 1942 bij een stakingsactie werden doodgeschoten door ordebewakers. De vijftien stakers waren werkzaam bij de Koninklijke Shell en streden samen met honderden lotgenoten voor betere arbeidsomstandigheden en betere bescherming van de olietankers waarop zij werkten. Ze werden na hun dood anoniem begraven in ongewijde grond nabij Kolebra Bèrdè. Er werd nooit een officieel onderzoek ingesteld naar de toedracht van dit drama, waar Nederlandse autoriteiten nadrukkelijk bij betrokken waren. Pas in 2008 zijn de gebeurtenissen beschreven en opgenomen in de geschiedschrijving door Nizaar Makdoembaks, de huidige voorzitter van de SEOC.

Meer dan 60 jaar na dato werden de namen van de vijftien slachtoffers alsnog door de SEOC getraceerd en daarmee konden zij ook gerehabiliteerd worden. Hun begraafplaats werd in 2003 gewijd en in 2007 als Nationaal Monument aangemerkt.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking wordt er dit jaar een gedenkbord geplaatst bij de begraafplaats(, zie bijlage). Op het bord staat een beschrijving van de gebeurtenissen in 1942. Deze is samengesteld uit de werken van Junnes Sint Jago (2000) en Nizaar Makdoembaks (2008), bestuursleden van de SEOC. Ten overstaan van nabestaanden en andere belangstellenden zal het bord op 25 april worden onthuld.


1 zie: Makdoembaks, N., Goelag in de Indische Archipel, 2008, Amsterdam: Het Tribunaal & Ribben, K. et al. (NIOD), Oorlog op Vijf Continenten, 2008, Amsterdam: Boom/Sun

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

http://solidariteitzo.nl/publicaties