Universiteit van Tilburg

Persbericht

Universiteit van Tilburg 20 april 2009

Sloterdijk en Achterhuis spreken over verzoening of verzet in Tilburg

25 april: Dag van de Filosofie

Conflict vormt de rode draad van de Dag van de Filosofie in Tilburg op 25 april. Onder de titel 'Verzoening of verzet?' gaan vooraanstaande filosofen als Hans Achterhuis, Peter Sloterdijk en Ad Verbrugge in op de vraag of conflicten horen bij de menselijke conditie of niet. De Dag van de Filosofie wordt georganiseerd door de Universiteit van Tilburg in samenwerking met Avans Hogeschool.

De wereld is niet zonder conflict. Belangen, meningen en gevoelens kunnen nu eenmaal botsen. De conflicten in de politiek of tussen bevolkingsgroepen en landen krijgen we dagelijks via het nieuws voorgeschoteld. Met al die conflicten, hoe groot of klein ook, gaan we op verschillende manieren om. We passen ons aan, onderhandelen met elkaar, verzetten ons, plegen geweld, we bidden om een oplossing of sluiten vriendschap.

Wanneer is de strategie van verzoening het beste en wanneer ga je in verzet? Is geweld als middel te rechtvaardigen om een doel te bereiken? Zijn het menselijke en het goddelijke met elkaar te verzoenen? Kunnen we ons verzoenen met het feit dat conflicten nu eenmaal bestaan? Over deze en vele andere vragen buigen vele denkers zich dit jaar op de Dag van de Filosofie.

Vanuit verschillende invalshoeken zullen zij over conflict spreken. Want verzoening veronderstelt conflict. Is conflict de uitgangssituatie van de menselijke conditie en verzoening het hoopvolle perspectief? Dat valt nog te bezien. Gaat dit niet voorbij aan de positieve mogelijkheden van conflicten? Mits op de juiste manier uitgevochten, bijvoorbeeld in de politieke arena, kunnen conflicten fysiek geweld tegengaan. Althans, dat is de stelling van Hans Achterhuis die met het boek 'Met alle geweld' afgelopen week de Socrateswisselbeker won. Hans Achterhuis is een van de sprekers op de Dag van de Filosofie. De Duitse cultuurfilosoof Peter Sloterdijk, een van de meest gelezen filosofen van onze tijd, spreekt over de politieke cultuur van de verzoening. Andere gasten zijn onder meer: Bas Haring, Donald Loose, Ad Verbrugge, Willem Schinkel, Patrick van Schie, Jos de Mul, Paul Cobben, Herman de Regt, Anton van Harskamp, Bert van Roermund, Jenny Slatman, Youssef Azghari en Meester & Meester.