persuitnodiging lancering nieuwe LICG campagne "Minder hondenbeten!"

21/04/2009 12:30

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Lancering LICG campagne "Minder hondenbeten!"

Lezingen in het kader van de campagne over hondenbeten en hondengedragstest

Tijdens het internationale veterinaire congres de Voorjaarsdagen 2009 presenteert het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) op zaterdag 25 april as. om 13.20 uur in de RAI te Amsterdam de campagne "Minder hondenbeten! Daar zetten we samen onze tanden in". Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 150.000 mensen gebeten door een hond. Met deze meerjarige voorlichtingscampagne wil het LICG het aantal hondenbeten in Nederland terug brengen.

Vanwege de lancering van deze langlopende campagne, biedt het LICG aansluitend een drietal lezingen aan over honden. Een vierde lezing gaat over allergie voor huisdieren. Het programma ziet er als volgt uit:

13.20 - 13.25 drs. L.J. den Otter (voorzitter LICG): Lancering van de campagne "Minder hondenbeten!"

13.20 - 14.20 prof. dr. F.J. van Sluijs (faculteit Diergeneeskunde - Geneeskunde van Gezelschapsdieren): "Gevaarlijke honden, de duistere kant van onze beste vriend."

14.25-15.10 Mevr. drs. J.A.M. van der Borg (WUR - Dierwetenschappen en eigenaar kynologisch opleiding- en adviesbureau DogVision): "Best getest! Nut en kwaliteit van gedragstesten voor honden."

15.10 - 15.40 Pauze

15.40-16.40 Mevr. dr. M.A.E. van Hagen (Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland - Afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn: "Gezond fokken."

16.45-17.30 Mevr. dr. I. Terreehorst (AMC -KNO/Allergologie): "Als de baas aan niesziekte lijdt: klachten, diagnostiek en behandeling van allergie bij mensen."

Campagne "Minder hondenbeten!":

Iedere hondenbezitter weet dat een hond veel plezier kan geven. Honden zijn vaak deel van het gezin. Er zijn dan ook maar liefst 1,9 miljoen honden in Nederland. Twintig procent van alle huishoudens in ons land heeft er één of meer. Honden worden met veel verschillende situaties geconfronteerd, waarin ze als een "brave hond" moeten reageren. Meestal gaat dit goed, maar soms gaat het mis en bijt een hond. Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond gebeten. De meeste bijtincidenten (65%) vinden thuis plaats en in 94% van de gevallen werd het slachtoffer gebeten door een bekende hond. Kinderen zijn vaker het slachtoffer dan volwassenen en worden vooral gebeten in het gezicht, terwijl volwassenen vaker worden gebeten in armen en benen. Wonden kunnen leiden tot blijvende verminking. Ook kunnen er psychische problemen ontstaan. Uit internationaal onderzoek onder slachtoffers van bijtincidenten jonger dan 16 jaar is gebleken dat 86% van de bijtincidenten thuis voorkomen had kunnen worden voorkomen als zij de lichaamstaal van de hond op de juiste manier hadden geïnterpreteerd. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) is ervan overtuigd dat het aantal hondenbeten van 150.000 per jaar omlaag kan en start daarom de campagne "Minder hondenbeten! Daar zetten we samen onze tanden in."

Lezingen tijdens de Voorjaarsdagen:

Gevaarlijke honden, de duistere kant van onze beste vriend - prof. dr. F.J. van Sluijs

Bijtincidenten roepen veel emoties op. In 1993 waren zij aanleiding om een wet in het leven te roepen die specifiek was gericht tegen de pitbull terriër. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft deze wet intussen weer buiten werking gesteld. Welke argumenten had zij hiervoor? Hoe groot is het probleem van de bijtincidenten en wie zijn de slachtoffers? Wat kunnen we doen aan preventie? Freek van Sluijs, voorzitter van de Commissie van Wijzen die zich over de Regeling Agressieve Dieren heeft gebogen, zet in zijn lezing de duistere kant van onze beste de vriend, de hond, voor u op een rijtje.

Best getest! Nut en kwaliteit van gedragstesten voor honden - drs. J.A.M. van der Borg

Bij fokkers en ook bij gewone hondenbezitters leiden gedragstesten vaak tot verhitte, emotionele discussies. Gedragsbioloog Joanne van der Borg geeft in deze lezing een overzicht van criteria aan de hand waarvan de kwaliteit van een gedragstest op objectieve wijze bepaald kan worden. Ook gaat zij in op de door de Raad van Beheer ontwikkelde TOP-test en het gebruik ervan voor de kynologie en de veterinaire praktijk.

Gezond fokken - dr. M.A.E. van Hagen

De rashond blinkt in de laatste decennia vooral uit door berichtgeving over schadelijke raskenmerken, erfelijke aandoeningen en agressiviteit. Terwijl de diergeneeskunde zich voornamelijk richt op de gezondheidsproblemen van de individuele rashond, moeten fokkers zich bezighouden met de gezondheid van het hele hondenras. De rashondenfokkerij is momenteel volop in beweging om de gezondheid van bepaalde hondenrassen weer naar een hoger niveau te tillen. Daarbij worstelen fokkers binnen de eigen lange traditie van rasstandaarden, rasverenigingen en hondententoonstellingen met het diergeneeskundig aanbod van diagnostiek, DNA-onderzoek, kunstmatige inseminatie, keizersnedes en preventief gezondheidsonderzoek van ouderdieren. De recente ontwikkelingen op dit gebied binnen de georganiseerde rashondenfokkerij in Nederland en daar buiten worden voor u op een rij gezet door dierenarts Marjan van Hagen.

Als de baas aan niesziekte lijdt: klachten, diagnostiek en behandeling van allergie bij mensen - dr. I. Terreehorst

Een derde van de Nederlandse bevolking lijdt aan een vorm van allergie. De belangrijkste allergische klachten zijn rhinoconjunctivitis ("hooikoorts") en astma. Behalve boom- en graspollen kunnen ook dieren zoals hond, kat en vogels luchtwegklachten uitlokken. Welke dieren kunnen allergische klachten uitlokken? En wat moet u adviseren als de eigenaar van een dier vraagt wat hij of zij moet doen bij een allergie voor het eigen dier? Hoe zit het eigenlijk met allergie bij dierenartsen? Kan je je werk nog wel doen als je allergisch wordt voor koe en kalf? Of is het enige alternatief omscholen? Op deze vragen zal allergoloog Ingrid Terreehorst antwoord geven.





http://www.licg.nl

http://www.licg.nl