Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Eenmalige openstelling bergbezinkbassin voor publiek

gepubliceerd op : 21-4-2009

Op zaterdag 25 april is het nieuwe bergbezinkbassin aan de Schipleidelaan eenmalig opengesteld voor publiek. Van 10.00 tot 14.00 uur kunnen geĂŻnteresseerden op locatie horen en zien hoe het bergbezinkbassin werkt en hoe het bijdraagt aan schoner oppervlaktewater.

Zij krijgen die dag de unieke kans om een kijkje te nemen in het bassin en kunnen met graffiti hun sporen aan de binnenkant ervan achterlaten. Betreding van het bassin is helaas niet geschikt voor minder validen of personen met claustrofobie. Het bergbezinkbassin ligt tussen het Hennie Kuiperviaduct en het kantoorgebouw van de IZA.

Wat is een bergbezinkbassin?

Een bergbezinkbassin zorgt voor verbetering van de kwaliteit van oppervlaktewater door riool-water op te vangen bij hevige regenval. Daardoor vermindert de lozing van het ongezuiverde rioolwater op de Gammelkerbeek, nabij het Hulsbeek.

Na de zomer wordt er ook een `groene berging' aangelegd. Deze vormt een extra buffer tussen het bergbezinkbassin en de Gammelkerbeek. Vuil water dat niet meer in het bassin past, wordt in dit verdiepte grasveld opgevangen. Zodra de omstandigheden het toelaten, wordt het vuile water weer in het rioolstelsel gepompt.

Aanmelden gewenst

Wie deze bijzondere mogelijkheid niet aan zich voorbij wil laten gaan is van harte welkom tijdens de open dag. Het wordt wel op prijs gesteld als u vooraf doorgeeft met hoeveel personen u een bezoek aan het bergbezinkbassin brengt. U kunt hiervoor tot en met donderdag 23 april een e-mail sturen naar mevrouw Heideman
(g.heideman@oldenzaal.nl) of bellen met de receptie van het stadhuis: 0541-588111.