Openbare bibliotheek Amsterdam


IDFA goes West in de OBA

27 apr 2009 - 10:52
IDFA film april
Twee dagen lang prijswinnende documentaires over muziek, literatuur en de Amerikaanse ziel.

Zaterdag 25 en zondag 26 april, v.a. 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van 't Woord

IDFA goes West

Op zaterdag 25 april worden vanaf 15.00 uur vier documentaires vertoond. Het programma begint met Associated (2006) van Jenny Perlin, een korte sfeerimpressie van een buurtsupermarkt in Brooklyn. Aansluitend gaat filmmaker Klaas Bense in Diary of A Times Square Thief (2008) op zoek naar de schrijver van een mysterieus dagboek dat hij op eBay gekocht heeft.
Om 17.00 uur start Keep on Steppin', Seven New Orleans Sketches (2007). Met de beschrijvingen van William Faulkner als uitgangspunt, dwaalt Marjoleine Boonstra door de inmiddels verwoeste straten van New Orleans op zoek naar de angsten en dromen van de bewoners. De dag wordt afgesloten met de vertoning, om 20.00 uur, van Townes van Zandt - Be Here to Love Me (2006) van Margaret Brown. Deze buitengewoon rijke en persoonlijke documentaire is een eerbetoon aan een man die geroemd wordt als 'the world's greatest songwriter' maar een zeer problematisch privéleven had.
Zowel Klaas Bense als Marjoleine Boonstra zijn na de vertoning van hun film aanwezig voor een nagesprek.

Op zondag 26 april begint om 15.00 uur Touch Me Someplace I Can Feel (2007) van Simone de Vries over de controversiële Amerikaanse cartoonist John Callahan, die op zijn 21e zwaar gehandicapt raakte door een auto-ongeluk. De film wordt voorafgegaan door de korte documentaire No Gray Twilight (2005) van Kathryn en Richard Bucher over de voorbereidingen op een rodeo. Simone de Vries is na de vertoning van Touch Me Someplace I Can Feel aanwezig voor een nagesprek.
Om 17.00 uur draait Long Gone (2003) van Jack Cahill en David Eberhardt waarin zes `hobo's' gedurende een aantal jaren worden gevolgd, terwijl ze per spoor de VS doorkruisen. IDFA goes West wordt om 20.00 uur afgesloten met Respect Yourself: The Stax Record Story (2007) van Robert Gordon en Morgan Neville. In de documentaire wordt door middel van interviews, muziek en uniek archiefmateriaal de geschiedenis verteld van de opkomst en ondergang van de beroemde studio, en het eraan verbonden platenlabel, Stax.

Kijk voor meer informatie over het programma: www.idfa.nl.

Toegang: los kaartje EUR 8,50 / met OBA pas, Stadspas en voor IDFA begunstigers EUR 6,00
Zaterdag-pas of zondag-pas (3 films + wokdiner in La Place) EUR 28,50 (excl. drankjes) / met OBA pas, Stadspas en voor IDFA begunstigers EUR 21,00 (excl. drankjes)