Gemeente Lopik

Verkeer en vervoer

Wegafsluiting Benschop Dorp ter hoogte van huisnummer 133

In verband met herstelwerkzaamheden aan de rijbaan ter hoogte van Dorp 133 te Benschop is de weg op zaterdag 25 april 2009 afgesloten voor doorgaand, gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers en bromfietsers is de doorgang wel mogelijk (via het voetpad).

De werkzaamheden starten om 07.00 uur en zullen tot in de middag duren. Gedurende deze tijd is ook de afsluiting van kracht.

De busdiensten van Connexxion rijden met een aangepaste dienstregeling.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met dhr. T.H. Schroor van de gemeente Lopik.

Hij is tijdens kantooruren bereikbaar via 0348-559918 of via e-mail thomas.schroor@lopik.nl.


---

Verkeershinder in verband met filmopnames

In verband met filmopnames zal op de Damweg ter hoogte van het café "Wapen van Benschop" (Benedeneind NZ 478) in het weekend van 25 en 26 april 2009 slechts 1 rijstrook beschikbaar zijn. De verkeershinder zal zich in de volgende periodes voordoen:

* zaterdag 25 april van 08.00 - 18.00 uur;
* zondag 26 april van 14.00 - 01.00 uur.

Op de momenten dat er daadwerkelijk wordt gefilmd zal de weg per keer voor maximaal twee minuten volledig afgesloten zijn. Wij vragen uw begrip voor deze tijdelijke verkeerssituatie en de aanwijzingen van de aangestelde verkeersregelaars op te volgen.


---

Buurtbus 505 gaat via Schoonhoven rijden

Woerden en Oudewater nu rechtstreekse verbinding met Schoonhoven.

De zo succesvolle buurtbus 505 Woerden - IJsselstein vice versa rijdt vanaf 15 december 2008 via Schoonhoven en Polsbroek. Daarmee hebben Schoonhoven en Polsbroek een rechtstreekse verbinding met Oudewater en Woerden gekregen en andersom natuurlijk. In Schoonhoven stopt de buurtbus bij het busstation aan het Stationsplein dicht bij het centrum.

Buurtbus 505 rijdt sinds de zomer van 2006 en is uitgegroeid tot een van de succesvolste buurtbuslijnen van Nederland. De buurtbus zal dit jaar bijna 40.000 passagiers vervoeren.

Vooral het traject tussen Oudewater en Woerden is zo'n succes dat vervoermaatschappij Connexxion eveneens met ingang van 15 december 2008 op dit traject ook een grote bus laat rijden met het nieuwe lijnnummer 105. Dat betekent dat Woerden en Oudewater twee keer per uur een rechtstreekse OV verbinding hebben. Een keer met de grote bus via Willescop en een keer per buurtbus via Papekop. Dit heeft wel tot gevolg dat in de ochtend en middagspits de buurtbus maar met een busje rijdt en dus maximaal acht passagiers kan vervoeren.

Voor het traject tussen Schoonhoven en IJsselstein volgt de buurtbus de volledige Lopikerweg West en Oost en dat is een van de mooiste trajecten in de Lopikerwaard. Daarmee is ook de oude route weer hersteld van de grote bus die tot de zomer van 2006 dezelfde route reed.

De tijden van de buurtbus tussen en Oudewater en Woerden veranderen nauwelijks. De buurtbus vertrekt uit Woerden twee minuten later dan thans het geval is. Omdat het busstation in Oudewater gaat verdwijnen rijdt de buurtbus in het vervolg over de IJsselveere alwaar ook een bushalte zal komen. Zolang echter het busstation in Oudewater nog niet is opgeheven blijft de buurtbus deze halte ook aandoen.

De tijden op het traject Cabauw-IJsselstein zijn wel veranderd. De bus vertrekt ongeveer een kwartier later. In omgekeerde richting gaat de bus ongeveer een kwartier eerder uit IJsselstein weg.

Speciaal voor scholieren vertrekt er om 08.03 uur een buurtbus vanaf de halte Manebrug in Lopik. Die bus is dan rond 08.20 uur in Schoonhoven noord waar veel scholen zijn. Ook doet de buurtbus het winkelcentrum aan de Albert Plesmanlaan aan in Schoonhoven.

De buurtbus rijdt van maandag tot en met zaterdag een uurdienst. Alleen op zaterdag begint de dienstregeling een uur later en eindigt een uur vroeger.

Connexxion heeft voor drie splinternieuwe buurtbussen gezorgd.

De busjes worden door vrijwilligers gereden die daar niet voor betaald worden. Zij krijgen uitsluitend een woonwerk vergoeding. De vrijwilligers hebben zich verenigd in Buurtbusvereniging WIJ 505 (W= Woerden, IJ= IJsselstein en 505 is het lijnnummer van de bus).

Dankzij een intensieve wervingscampagne heeft de buurtbusvereniging nu ongeveer zestig vrijwilligers en met dat aantal zijn de diensten voor de chauffeurs goed te vervullen.

Voorzitter Ge de Gunst is een tevreden man: "Wij hebben ons in de afgelopen tweeënhalf jaar duidelijk bewezen. We vervoeren veel passagiers en die blijken zeer tevreden te zijn over onze diensten. We doen het graag en zijn Connexxion dan ook zeer erkentelijk dat zij voor drie nieuwe bussen hebben gezorgd".

Met deze nieuwe route worden de kleine kernen in de Lopikerwaard en het westelijk weidegebied van de Provincie Utrecht nog beter ontsloten door het openbaar vervoer. Dit past precies in het streven van de Provincie Utrecht om het openbaar vervoer beter en aantrekkelijker te maken. De buurtbusvereniging WIJ 505 draagt daar een behoorlijke steen aan bij.

De buurtbus kent aparte kaartjes. De strippenkaart is niet geldig in de buurtbus.

De nieuwe dienstregeling is bij de chauffeurs in de bus verkrijgbaar.


---

Herinrichting Nicolaas van Catsweg

Voor de herinrichting van de Nicolaas van Catsweg te Cabauw is de voorbereiding in volle gang. Inmiddels zijn bestek en tekeningen gereed, is door de raad krediet beschikbaar gesteld en kan de aanbestedingsprocedure worden opgestart.

In verband met de weersomstandigheden is het aanbrengen van asfalt in de komende periode niet verstandig. Daarom is besloten de werkzaamheden in het voorjaar van 2009 uit te voeren.


---

Rijdt u veilig? Doe de Rijwijzertest!

U heeft al enige tijd uw rijbewijs. U weet hoe u een auto moet besturen. Maar hoe veilig rijdt u eigenlijk? Kunt u uw gedrag op de weg (nog verder) verbeteren? Om daar achter te komen, kunt u de Rijwijzertest invullen.

Hoe werkt het?
De test bestaat uit vragen over hoe u handelt in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld vragen over uw lichamelijke en geestelijke toestand tijdens het rijden en over overtredingen. Het invullen van de test is anoniem en duurt nog geen 10 minuten. Daarna krijgt u direct een persoonlijk advies. Het advies gaat in op wat u kunt verbeteren om uw rijgedrag veiliger te maken. En waar u informatie kunt vinden om u daarbij te helpen. Met deze praktische informatie kunt u direct aan de slag.

Doe de test op www.rijkswaterstaat.nl/rijwijzertest!


---