Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 17 april 2009

Gft, daar kun je iets mee!

Gratis compost voor inwoners Alkmaar en Schermer

Op zaterdag 25 april 2009 kunnen inwoners van de gemeente Alkmaar en Schermer gratis compost ophalen. Na legitimatie mogen de inwoners zelf het compost in een meegebrachte aanhanger of zak scheppen. De compost is tussen 10.00 en 16.00 uur op te halen bij de gemeentewerf aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar. De gratis uitgifte is een initiatief van de Huisvuilcentrale (HVC) die door middel van deze actie het product compost en het belang van goede afvalscheiding onder de aandacht wil brengen.

De gratis compost wordt gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). Als inwoners deze compost gebruiken in hun eigen tuin, hergebruiken zij hun eigen afval op een nuttige manier. Iedere volle groene bak van 140 liter die men aan de weg zet, staat gelijk aan zo$B!G(Bn 15 tot 20 kilo compost.

Compost van gft

Alleen van goede kwaliteit gft kan compost worden gemaakt. Dit kan nuttig worden gebruikt als bodemverbeteraar. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost is goed voor zowel zand- als kleigrond. Zandgrond krijgt meer samenhang en wordt beter vochthoudend, terwijl kleigrond juist meer lucht krijgt en daardoor beter bewerkbaar wordt. Compost gemengd met wat aarde, is ook goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde. Ten slotte gaat compost bodemziekten tegen.

Biogas van gft

Van gft kun je meer maken dan alleen compost. Door vergisting ontstaat biogas. Gas dat gebruikt kan worden om erop te rijden of, in de toekomst, zelfs mee te koken. Een ton gft is goed voor 100 kubieke meter biogas (1000 autokilometers). Dit gas wordt bijvoorbeeld gebruikt voor energieproductie of als groen gas voor de transportsector. Door het afval thuis te scheiden, kunnen Alkmaarders hier zelf aan bijdragen. Het mooiste van dit alles is dat vergisten geen invloed heeft op de hoeveelheid compost die gemaakt kan worden.

Compostactie

De compostactie van de gemeente Alkmaar vindt plaats op 25 april 2008 tussen 10.00 en 16.00 uur bij de gemeentewerf (Herculesstraat 71). Meer informatie over gft en afvalscheiding vindt u op www.alkmaar.nl, onder $B!F(Binwoners $B"*(B afval & milieu$B!G(B.