Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

AFRIKADAG 2009: INTERNATIONALE SAMWENWERKING & POLITIEK

2.000 deelnemers - 52 deelsessies - 200 (inter)nationale experts

Op zaterdag 25 april a.s. organiseert de Evert Vermeer Stichting (EVS) in Den Haag de AFRIKADAG 2009. Deze jaarlijkse bijeenkomst is met circa 2.000 bezoekers het grootste evenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Sociale ontwikkeling, economische ontwikkeling, democratisering, culturele vitaliteit in Afrika en het politieke debat hierover staan centraal in het programma. Hoofdgasten zijn minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, Paul Rusesabagina (Hotel Rwanda) en zangeres en activiste Angélique Kidjo.

Het belangrijkste thema van deze dag: de mondiale verantwoordelijkheid die rijke landen kunnen - of zelfs moeten - nemen en hoe dit kan worden vertaald naar de dagelijkse politiek. Op de Afrikadag wordt de permanente politieke campagne Fair Politics van de EVS gepresenteerd. Fair Politics geeft vorm aan deze politieke verantwoordelijkheid. Hoe de EU vorm kan en moet geven aan deze global responsibility is een van de thema's van het EU-lijsttrekkersdebat dat vanaf de Afrikadag live op Radio 1 wordt uitgezonden door TROS Kamerbreed.

Andere onderwerpen zijn: de verkiezingen in Zuid Afrika, de ontwikkelingen in Zimbabwe en handel drijven met Afrika. Het culturele programma omvat muziek, film, dans en literatuur.

Bert Koenders, Paul Rusesabagina, Angélique Kidjo en andere gasten
Minister Bert Koenders zal na de opening van de dag de eerste plenaire toespraak verzorgen. Paul Rusesabagina, de manager op wiens leven de film Hotel Rwanda is gebaseerd en die 15 jaar geleden in de gekte van de genocide trachtte te redden wat er te redden viel, spreekt tussen de middag. De Beninese zangeres en activiste Angélique Kidjo sluit de dag af met zang, maar ook het verhaal over haar ontwikkelingsprojecten. De openingstoespraak van de Afrikadag wordt verzorgd door de voorzitter van de EVS: Max van den Berg.

Andere gasten (selectie): Bram Vermeulen (correspondent en auteur van het boek 'Help, ik ben blank geworden'), Jan Pronk, EU-lijsttrekkers Wim van der Camp (CDA), Thijs Berman (PvdA), Hans van Baalen (VVD) en Sophie in 't Veld (D66), Frank Heemskerk (staatssecretaris Handel), Jan Bout (CEO Royal Haskoning), Hassan Omar Ahmed (Somalië, CEO Dayax Islamic Bank), Lilianne Ploumen (voorzitter PvdA), Frank Nagel (Rabo Development, Rabobank), Koert Lindijer (correspondent) en Pascal Richard (waarnemer verkiezingen Zimbabwe).

EVS & partners
De Afrikadag 2009 wordt georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting (EVS), de ontwikkelingsorganisatie van de PvdA. De EVS zet zich in voor internationale solidariteit in de politiek en voor het doorklinken van de stem van mensen in ontwikkelingslanden in het Nederlandse en Europese beleid. De EVS voert híer actie om de situatie van mensen dáár te verbeteren.

De EVS werkt voor de Afrikadag samen met meer met meer dan dertig partnerorganisaties. De conferentie wordt financieel mogelijk gemaakt door Cordaid, Hivos, ICCO, NCDO, NiMD, Oxfam Novib, Plan Nederland en SNV.

Datum: zaterdag 25 april 2009
Tijd: 10.00 - 18.00 uur
Locatie: Haagse Hogeschool
Adres: Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag (achter treinstation Hollands Spoor).
Info: www.afrikadag.nl



Ingezonden persbericht