Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 5 februari 2009

Schuldhulp, de kerk een zorg?!

Ruim 350.000 Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Leger des Heils. Met de huidige recessie is de verwachting dat dit aantal alleen maar toeneemt. Mensen met schulden komen in een complex proces van schuldhulpverlening terecht. Het is niet eenvoudig om in het oerwoud van regelingen de weg te vinden naar een oplossing. Samen met een aantal (parakerkelijke) organisaties organiseert de Evangelische Alliantie op 25 april een symposium over de rol van de kerk bij het helpen van mensen met schulden.

Versterken
Er zijn in Nederland diverse organisaties op het gebied van schuldhulp en schuldpreventie actief. Kerken en organisaties kunnen elkaar versterken in het complexe proces van schuldhulp. Gespecialiseerde organisaties weten vaak beter de weg naar de bestaande instanties en regelingen die bij een oplossing voor het schuldprobleem kunnen helpen. Ze kunnen kerken ook ondersteunen bij onderwijs over omgaan met geld en het voorkomen van schulden. Kerken kunnen een belangrijke rol spelen bij het herkennen van mensen met schuldproblemen en het bieden van pastorale zorg en begeleiding. Tijdens het EA-symposium Kerk & Schuldhulp kunnen kerken ontdekken waar hun diaconie zelf concrete hulp en ondersteuning kan bieden en wat de mogelijkheden zijn van professionele hulpverlening.

Programma
Het programma start met twee lezingen. Ds. Cor van der Leest zal laten zien wat de Bijbel leert over schulden, schuldhulp en christelijke zorg en Jet Creemers helpt kerken om te ontdekken waar ze mensen in financiële crisissituaties concrete hulp en ondersteuning kunnen bieden. Verder bieden worden organisaties op het gebied van schuldhulp en schuldpreventie diverse seminars aan en is er een uitgebreide informatiemarkt. Het programma begint om tien uur in het Christelijk Lyceum in Veenendaal (Kerkewijk 149). De kosten bedragen twintig euro (inclusief lunch en reader). Vanaf vier aanmeldingen uit dezelfde gemeente is de toegang slechts vijftien euro per persoon. Diakenen, ouderlingen/oudsten, predikanten/voorgangers en iedereen die zich verder actief met diaconaat bezighoudt kunnen zich aanmelden op www.ea.nl. Voor dit symposium werkt de EA samen met: Crown Financial Ministries, St.Christelijke Schuldhulppreventie, Boscon, St. De Budgetteer, Modus Vivendi, Verkerk & Vos Bewindvoeringen en De Arme Kant van Nederland/EVA.