Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
April 2009

Studenten Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten presenteren nieuwe designproducten in Milaan

Wat is de rol als ontwerper in een steeds veranderende wereld? Kan creativiteit in tijden van recessie de oplossing bieden om de markt weer gezond te maken? Over deze en andere vragen denken studenten Meubelontwerpen en Textiel van de Koninklijke Academie der Kunsten (KABK) na tijdens het multidisciplinaire platform Design Why? dat van woensdag 22 t/m zaterdag 25 april in Milaan plaatsvindt. Tijdens de programmaonderdelen KABK Presents and In the Spotlight tonen zij hun eigengereide producten aan journalisten, producenten, ontwerpers en overige geïnteresseerden tijdens het multidisciplinaire programma Design Why? in Milaan.

Nieuwe ontwerpmethodes
Tijdens KABK Presents/In the Spotlight draait alles om het denken buiten de geijkte kaders. Studenten van KABK leveren met hun ontwerpen een eigenzinnige bijdrage aan het vak en aan de samenleving. Dat kan al door middel van simpele ingrepen. Zo blaast meubelontwerper Nic Roex bestaande gebruiksvoorwerpen nieuw leven in. In zijn laatste collectie liet Roex geen enkel materiaal verloren gaan en maakte van ondermeer van een motorkap een bank.

Sajoscha Talirz pakt het anders aan. In zijn collectie Flow zoekt Talirz naar ontwerpmethodes waarin hij zich als ontwerper kan terugtreden. Hij ontwerpt niet het product, maar het kader waarbinnen het product ontstaat. Binnen dit kader interacteren natuurwetten en ontwerper samen in een spel waarin curves en lijnen op natuurlijke wijze ontstaan. Het product is het resultaat van dit proces.

In het werk van Eva Malschaert lopen de ruimtelijke lagen van kleding, meubel en architectuur naadloos in elkaar over, doordat zij deze lagen niet volgens afgesproken functies als een rok, stoel of kamer benaderd, maar als een verlengstuk van het menselijk lichaam en zijn beweging. Andere kijk op Textiel
Textielontwerpster Celine de Kok vindt handmatig en ambachtelijk werken belangrijk. Zij bedenkt concepten, verzamelt beelden en teksten die vervolgens een eigen leven gaan leiden. Als textielontwerpster zet zij vraagtekens bij de huidige consumptiemaatschappij: 'De Westerse wereld kent zo'n grote welvaart, luxe en geavanceerde technologie dat mensen weer behoefte krijgen terug te keren naar een zekere basis.'

Jolien Hanemaaijer wil met haar werk verder gaan dan alleen het ontwerpen van materialen. Hanemaaijer wil een beleving creëren: een wereld waar je in kan stappen. Haar wilde, kleurrijke collectie While we fly over the love filled sea is een reisverslag, dansend langs de zee onder de sterrenhemel.

Meer werk van studenten in Milaan op: www.designwhy.nl

Design Why?
Woensdag 22 t/m zaterdag 25 april
Corso C. Colombo 15
Milaan

Alle studenten Textiel en Meubelontwerpen die zich presenteren in Milaan, vindt u terug op ww.designwhy.nl

Design why? is een project van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (www.kabk.nl), Creatieve Stad Den Haag (CSDH) www.csdenhaag.nl, Design Den Haag 2010-2018, (www.designdenhaag.eu), Premsela, Dutch platform for design and fashion www.premsela.org, Dutch Design Fashion Architecture (DDFA) www.dutchdfa.nl en magazines als Items www.items.nl en Abitare (www.abitare.it).
---

Noot voor redacties,