Ingezonden persbericht

Schiller Theater PLACE ROYALE pakt eerstkomende weken uit met bijzondere programmering

Zaterdag 25 april 20.30 uur
"Schiller Theater pakt uit ! "
CABARET & MUZIEK & ZANG
Een surprisemenu vol muziek, cabaret en zang. Optredens van talentvolle cabaretiers die meedingen naar de halve finale van het 3e Utrechts Cabaret Festival, zoals Arie Vuyk, Gerard Laurens, Ruud Aarden en Jans Budding. Daarnaast treden Meike Veenhoven en Anne-Marie Konincks als speciale gasten voor u op. Meike Veenhoven zal haar prachtige eigen geschreven muziek programma aan u presenteren. Meike bezingt haar eigen liedjes onder de titel: Liedjes van weemoed en andere gevoeligheden. Liedjes die achterom kijken, die met een mengeling van verbazing en melancholie de dingen nakijken die onherroepelijk voorbij gaan. Maar ook liedjes die glimlachen om hun eigen romantische verlangen. Liedjes die koesteren wat had kunnen zijn. En liedjes die de vervreemding uitdragen van het leven in een moment, als de stilte in het middelpunt van een draaikolk. Anne-Marie Konincks is begonnen bij het Muzeval-cabaret van Hennie Oliemuller, de Nestor van het Utrechtse cabaret. Bij het Muzeval-cabaret speelde zij ook samen met Tineke Schouten en Herman Berkien. Nieuw talent en gevestigde namen brengen mooie, soms ontroerende, grappige, hilarische en poëtische liedjes, grotendeels door de artiesten zelf geschreven.

Vrijdag 8 mei 20.30 uur *première*
Vers Hartzeer
Sopraan: Linde Schinkel
Klavecimbel: Patrycja Domagalska

Op het programma staan zes solocantates, een muziekstijl die zijn hoogtepunt beleefde in de Italiaanse barok. Het zijn losse gezongen verhalen over verlaten, geheime en hartstochtelijke geliefden. Linde en Patrycja bewijzen dat deze muziekstijl nog steeds actueel kan zijn, door naast authentieke, ook naar het Nederlands vertaalde cantates uit te voeren. Bovendien zullen ze twee nieuw gecomponeerde solocantate in première brengen. Muziek van C. Monteverdi, G.F. Händel, D. Andrikopoulos en G. Trujillo.

De onlangs afgestudeerde sopraan Linde Schinkel beschikt over een natuurlijk warme stem waarmee ze zich kan uiten in vele kleuren en karakters. Hierdoor is zij een graag gehoorde soliste. Door haar gedrevenheid om haar vocale kwaliteiten te combineren met haar speltalenten, heeft zij zich al tijdens haar studie gespecialiseerd in muziektheater, via producties bij Yo! Opera en theater Alba, maar ook via een minor aan de Rotterdamse Muziektheater Academie.

Patrycja Domagalska behaalde haar diploma klavecimbel aan de Muziek Academie van Lodz. Nu studeert ze aan de materopleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en heeft daar les van Fabio Bonizzoni en Patrick Ayrton. Ze nam deel aan vele internationale masterclasses zoals in Frankrijk (Royaumont) met B. Rannou en in Innsbruck (L.Mortensen), aan continuo-projecten geleid door Ch. Pluhar, P.Beznosiuk en R.Terakado. In het Festival Oude Muziek te Utrecht en in het Early Music Festival in Barcelona (2008) speelde ze in de fringeconcerten.

Zaterdag 9 mei 20.30 uur MEUK! Olaf en Jasper
Winnaars 1é Utrechtse Cabaretprijs 2006, publieksprijs van het Cafétheaterfestival 2007. Olaf en Jasper vormen sinds 1998 een cabaretduo. Ze maken naar eigen zeggen sushi-cabaret: allemaal kleine hapjes en aan het eind nog steeds honger. In Meuk! trakteren Olaf en Jasper u én zichzelf op een overheerlijke portie meuk. Het past in een proefdiervrij dieet, heeft minstens twaalf maanden op laminaat gerijpt en is 85% glutenvrij. En dat het boordevol ingrediënten zit, proeft u meteen! Met veel improvisatie, interactie met het publiek en prachtige liedjes geven Olaf en Jasper u precies wat u nodig heeft: nutteloze bagage, ongevraagd advies, loze weetjes en slimme antwoorden op domme vragen. Oftewel: meer Meuk!

Zondag 10 mei 15 uur LINDE SCHINKEL & PATRYCJA DOMAGALSKA Vers Hartzeer (zie ook 8 mei)

Donderdag 14 mei 19.30 uur Liesbeth Lagemaat Boek Presentatie HANDLANGER
- Het witte Kind -
Liesbeth Lagemaat won eerder met haar boek: "Een grimwoud in mijn keel" de C.Buddingh' prijs in 2005. Deze gedichtenbundel werd in 2005 in het Schiller Theater Place Royale ten doop gehouden. In 2007 verscheen haar tweede bundel: Een koorts van glas. Liesbeth Lagemaat, geboren in 1962, debuteerde bij de Wereldbibliotheek met Een grimwoud in mijn keel (2005).

Schiller Theater Place Royale
Minrebroederstraat 11
3512 GS UTRECHT
T 030 23 19 380
E info@schillertheater.nl
http://www.utrechtscabaretfestival.nl
http://www.schillertheater.nl


---- --