Huulpbisschop E. de Jong en Henk Schiffmacher openen uniek museum

22/04/2009 07:02

Stichting Landelijke Herplaatsing Huisdieren

Op zaterdag 25 april a.s. om 16.00 uur opent Museum Vaals, gevestigd in een monumentale kloosterkapel, officieel haar deuren.

Museum Vaals wordt beslist een spraakmakend museum dicht bij het drielandenpunt in Vaals. In de "kleurrijke kijkdoos" wordt de bezoeker overdonderd omringd door bijna tweehonderd heiligenbeelden van 1 meter tot zelfs 3,5 meter afkomstig uit kerken en kloosters. De neogotische heiligenbeelden uit de periode 1850-1920 worden uniek en zeer contrastrijk gecombineerd met het werk van bekende kunstenaars hetgeen menig hart sneller zal laten kloppen. Het zal voor de bezoeker van het museum echt een ervaring zijn om door het gangpad naar het altaar te wandelen als ware het een catwalk tussen de heiligen..

Uniek is nog dat er totaal een kleine 150 verschillende heiligen, allemaal met hun eigen verhaal, in het museum te bewonderen zijn.

De officiële opening en inwijding zullen worden verricht door ook hier een contrastrijke combinatie van een geestelijke en een kunstenaar:

Zijne Hoogwaardige Excellentie Monseigneur

Everard de Jong

Hulpbisschop van Roermond

Gevolgd door een toespraak van tattoo-kunstenaar

Henk Schiffmacher

Koning van de tatoeage

Tegenover de kapel staat in het park het Museumcafé "de Zwarte Madonna". In deze gelegenheid staat als blikvanger een prachtige bar gemaakt van twee 19-eeuwse altaren. In het park en het bos ter grootte van 1,7 ha behorende bij het museum staan ook verschillende heiligenbeelden en de verwachting is dat een en ander binnen enkele jaren uit zal groeien tot een "religieuze efteling".

Tegelijkertijd met de opening start de opzienbarende tentoonstelling Kruiswegstaties. De staties van deze kruisweg zijn vervaardigd door 14 hedendaagse kunstenaars, te weten Roland Berning, Siert Dallinga, Gerard Druiven, Frans Franciscus, Piet Groenendijk, Hugo Kaagman, Fiona Kluck, Gabriel Kousbroek, Aldert Mantje, Menno Schenk, Henk Schiffmacher, Rob Scholte, Gilian Schrofer en Ernst Voss.

Stichting Museum Vaals, kunst met verbeelding - Eschberg 7 - 6291 NK Vaals www.museumvaals.nl

Voor verdere informatie: Gert de Weerd - 06-53814523





http://www.museumvaals.nl