Ingezonden persbericht


SP ORGANISEERT ?SCHADUWBEZOEK? VATTENFALL

Volksvertegenwoordigers SP bekijken in Duitsland het ?ware gezicht? van Vattenfall

SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen en Gelderse SP statenleden Alex Mink en Agnes Lewe gaan van 25 tot 27 april met eigen ogen bekijken hoe Vattenfall presteert buiten thuismarkt Zweden. De SP-ers bezoeken onder andere bruinkoolmijnen van Vattenfall en praten met bewoners. Zo hopen ze een eerlijker beeld van het bedrijf te krijgen dan het officiële bezoek van een aantal Gelderse statenleden aan het hoofdkantoor in Zweden dat ook dit weekend plaats vindt.

Terwijl tijdens het officiële bezoek gedeputeerde Keereweer en enkele Gelderse statenleden van de coalitie (en de VVD) vooral de glimmende kant van Vattenfall in Zweden te zien krijgen, komt in het tegen-bezoek van de SP-volksvertegenwoordigers de schaduwkant van Vattenfall ook aan bod. De SP-fractie in provinciale staten van Gelderland leverde meermaals kritiek op het officiële reisje omdat dit bezoek aan hoofdkantoor, waterkracht en biomassa leidt tot eenzijdige voorlichting. Last minute is gelukkig nog een gesprek met Greenpeace toegevoegd maar verder is alleen Vattenfall aan het woord en kan het bedrijf zich van op zijn Paasbest presenteren. Het heeft een hoog ?wij van wc-eend bevelen aan?? gehalte.

Dit is des te erger daar de SP verontrustende geluiden bereikten uit Duitsland waar consumenten zich verzetten tegen hoge prijzen, milieuorganisaties (1) Vattenfall het vuilste energiebedrijf van Duitsland noemen, incidenten met kerncentrales plaats vonden, bestuurders spijt hebben van de verkoop aan de Zweden en bewoners zich verzetten tegen de bruinkoolmijnen van Vattenfall.

Dat was voldoende aanleiding voor de SP-ers om zelf de trein naar oost Duitsland (Cottbus/Lausitz) te pakken om te gaan kijken en praten. Klopt het positieven en groene imago van Vattenfall in Nederland wel met de ervaringen in de praktijk?

Bezoek aan de Oostduitse mijnstreek, de Lausitz (2)

In de Oost Duitse streek Lausitz en het aangrenzende Polen heeft Vattenfall enkele jaren na de val van de muur oude bruinkoolmijnen en bruinkoolcentrales opgekocht. Een daarvan is de centrale in Boxberg, nummer vier op de Wereld Natuurfonds-lijst van meest vuile kolencentrales in Duitsland (3). De bruinkoolmijnen worden in dagbouw ontgint en worden steeds meer uitgebreid. Zij slokken hele dorpen op.

De SP-volksvertegenwoordigers gaan op rondreis door het bruinkoolgebied (mijn, centrale, verdwenen en bedreigde dorpen) ontmoeten bewoners van door de mijnen bedreigde dorpen, vertegenwoordigers van diverse actiegroepen en milieuorganisaties én leden van de vakbonden. Ook een gesprek op het hoofdkantoor van Vattenfall Mining & Generation in Cottbus (4) staat op de agenda.

Op 27 mei debatteren provinciale staten van Gelderland over de vraag of Nuon aan het Zweedse energieconcern Vattenfall verkocht wordt. Gelderland is met 45 procent de grootste aandeelhouder van Nuon.

Noten

1.http://www.klimaunterschrift-vattenfall.de/files/Vattenfall_Schwarzbuch_1228148011.pdf
2. http://www.lausitzer-braunkohle.de/

3. http://www.wwf.de/fileadmin/fm-wwf/filme/co2-karte-2007-014-mx.swf
4. Voor uitleg over de structuur van het concern zie: http://www.vattenfall.de/www/vf/vf_de/225583xberx/225613dasxu/225673portr/287996diexv/1193908busin/1193948busin/index.jsp