Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 8 25 april 2009

Utrecht, 29 april 2008

Minder vacatures in het voortgezet onderwijs Er is werk zat in het onderwijs, maar het aantal vacatures in het voortgezet onderwijs is dit jaar fors gedaald. De belangrijkste oorzaak is dat oudere leraren in groten getale doorwerken tot vlak voor hun 65ste. Zij krijgen dan hun gespaarde fpu-uitkering uitbetaald of zetten die om in extra pensioen. Daarnaast stijgt door de crisis het aantal mensen dat terugkeert naar het onderwijs of zich meldt als zij-instromer. Daarom is het jammer dat uit een onderzoek naar de vacatures blijkt dat het vaak niet om hele banen gaat. En het valt op dat de doorgroeimogelijkheden dankzij de functiemix nergens vermeld worden.

Leerling dreigt uit beeld te raken bij Passend Onderwijs De commissie die de invoering van Passend Onderwijs evalueert vreest dat de vernieuwing bij de besturen blijft steken. Commissievoorzitter Ursie Lambrechts is bang dat het vooral tot nog meer bureaucratie leidt. De AOb dringt aan op gefaseerde invoering: voor de teams is nog geen zeggenschap geregeld. Twee juffen uit Amsterdam zijn nog sceptischer: zij vinden Passend Onderwijs eigenlijk een bezuiniging.

Crisis pakt beroerd uit voor bouwvakkers-in-de-dop Normaal zitten bij Revabo Rivierengebied in april hooguit drie of vier leerlingen uit de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dit jaar waren het er op 1 april al twaalf. "Prima leerlingen die door hun leerbedrijven zijn teruggestuurd omdat er geen werk meer was,". De directeur voorziet voor het komend school- en crisisjaar grote problemen om een kleine zestig nieuwe leerlingen aan een leerwerkplek te helpen.

Een valkuil voor leraren: Lievelingetjes Lievelingetjes. Iedere leerkracht heeft ze, maar niemand loopt er graag mee te koop. Een goede leraar trekt toch geen leerlingen voor? Over het ontstaan van favorieten en wat je er tegen kunt doen. "Het gaat automatisch. Het zit ingebakken in ons menszijn." En, hoe mooie mensen hoger scoren op school.

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht