Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering


* 25-04-2009:

Varkensgriep in Mexico en de Verenigde Staten van Amerika

Op 21 april 2009 zijn in Californië in de VS bij 2 kinderen met griepverschijnselen infecties met het varkensgriepvirus (A/H1N1) vastgesteld. In totaal zijn in de VS inmiddels bij 7 patiënten infecties met dit virus bevestigd. Alle 7 hadden slechts milde klachten. Vanwege een mogelijke link van een van de patiënten met Mexico is ook daar actief gezocht naar andere gevallen. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) zijn er in Mexico 854 patiënten met longontsteking gemeld, waarvan bij 18 een infectie met een A/H1N1 virus is gevonden dat overeenkomsten vertoont met het in de VS vastgesteld virustype. Er zijn berichten over grotere aantallen zieken met een griepachtig ziektebeeld in Mexico, maar deze zijn niet officieel bevestigd door de WHO als varkensgriepinfecties. In Mexico is ook een aantal mensen overleden, het is echter (nog) niet bekend of deze met het varkensgriepvirus waren geïnfecteerd. In de media worden verschillende aantallen zieken gemeld. Dit komt omdat men het soms heeft over het aantal mensen met griep, soms over het aantal met ernstige ziekteverschijnselen en soms over het aantal met een longonsteking.
Gevallen van varkensgriep komen gewoonlijk alleen voor bij mensen die direct contact hebben gehad met varkens. Overdracht van het virus van mens-op-mens is zeldzaam. Omdat bij veel van de nu gemelde gevallen geen contact met varkens heeft plaatsgevonden, lijkt het er op dat het virus nu wel van mens-op-mens wordt overgedragen.
Mensen die met een varkensgriepvirus worden besmet, krijgen dezelfde klachten als bij een `gewone' griep infectie. Net als bij een `gewone' griepinfectie, waarvan het virus ook elk jaar iets verandert, is de ernst van de ziekte moeilijk te voorspellen. Omdat het hier mogelijk om een nieuw soort virus gaat, is dat nu ook het geval.
Omdat nog weinig gegevens bekend zijn is de ernst van de situatie en de besmettelijkheid van het virus op dit moment niet in te schatten.
Advies voor terugkerende reizigers uit Mexico met griepverschijnselen
Naast de zorg voor de eigen gezondheid van terugkerende reizigers, is het ook van belang dat, als het virus Nederland binnen zou worden gebracht, verdere verspreiding wordt voorkómen. Het Nederlands Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM brengt daarom adviezen uit voor terugkerende reizigers. http://www.rivm.nl/cib/actueel/nieuws/mogelijke-overdracht-varkens griepvirussen-mexico.jsp
LCR advies: voor reizigers naar Mexico
Het is in dit stadium nog niet mogelijk de risico's goed in te schatten. Daarom wordt vooralsnog niet afgeraden naar Mexico te reizen. Reizigers naar Mexico wordt geadviseerd de nodige voorzichtigheid te betrachten: contact met mensen met griep te vermijden en om de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Up