PvdA Rotterdam


Duidelijkheid over leegstand


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft afgelopen week bekendgemaakt dat 10% van de woningen in Rotterdam leegstaan. De PvdA vindt dit percentage erg hoog. De exacte redenen voor de leegstand meldt het CBS niet. De PvdA vermoedt dat veel huizen wel bewoond zijn maar dat de bewoners zich niet hebben ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA).

Wanneer mensen zich niet inschrijven is dit een groot probleem, aldus PvdA raadslid Tom Harreman. De gemeente weet dan niet wie er in de huizen woont. De bewoners betalen geen gemeentelijke lasten maar daarnaast kunnen de bewoners ook geen aanspraak maken op gemeentelijke subsidies.

Veel van deze woningen zijn van huisjesmelkers, zo weet Harreman. Een huisjesmelker wil het liefst zoveel mogelijk mensen in één huis proppen. Zo verdient hij het meest. Overbewoning is verboden, maar de gemeente komt dit alleen te weten als de bewoners zich ook inschrijven.

PvdA wethouder Karakus kondigde in oktober vorig jaar een grootscheepse controle aan van huizen die in de GBA gemarkeerd staan als leegstaand. De PvdA wil graag de resultaten van dit onderzoek weten. Daarnaast wil de PvdA horen welke maatregelen het college gaat nemen om de inschrijving te stimuleren en de huisjesmelker, die eigenaar is van de woning, te straffen.