EU roept Irak op om Iraanse oppositie te beschermen


EU roept Irak op om PMOI te beschermen en niet uit te zetten

STRAATSBURG, 20090425 -- Jtwnetwork.nl - Leden van de People's Mojahedin Organization of Iran in Kamp Ashraf in Irak moeten volgens de Conventie van Genève worden behandeld en niet gedwongen uit worden gezet naar Iran, waar zij het risico van mishandeling zouden lopen, zegt het Europees Parlement in een resolutie, die door 284 stemmen werd aangenomen tegen 42 met 75 onthoudingen.

Een vertegenwoordiger van de Iraanse jongerenorganisatie in Nederland, de Jongeren Toekomstige Wereldverbeteraars (JTW), een verslaggever, was aanwezig in de Raad van de Europese Unie in Straatsburg en heeft meerdere gesprekken gehad met de EU-parlementsleden, waaronder Paulo Casaca en de vice-president van het EU-parlement Alejo Vidal-Quadras.

Kamp Ashraf werd in 1980 voor de mensen van de Iraanse oppositiegroep, de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI) gevestigd. Naar aanleiding van de invasie van 2003 in Irak, hebben de Amerikanen de manschappen van de PMOI in Kamp Ashraf ontwapend en gaven garanties dat zij als "beschermde personen" onder de Conventie van Genève zouden worden behandeld.

Maar de recente verklaringen van de Iraakse veiligheidsadviseur duiden aan, dat de Iraakse autoriteiten plannen hebben om het leven voor de mensen in Kamp Ashraf "onverdraaglijk" te maken. Er bestaat zelfs een kans dat zij hen van Irak verdrijven of gedwongen verplaatsen.

In zijn resolutie roept de EU de Iraakse autoriteiten op om "het leven en de fysieke en morele integriteit van de inwoners van Kamp Ashraf te beschermen" en om hen "in overeenstemming met verplichtingen onder de Conventies van Genève te behandelen, vooral hen in overtreding van het principe van non-refoulement niet gedwongen te verplaatsen, uit te zetten, verdrijven of te repatriëren". De risico's van het uitzetten naar Iran. En beëindiging van de blokkade van het kamp.

De EU is bezorgd dat de Iraniërs, die gedwongen naar Iran worden uitgezet, risico lopen om blootgesteld te worden aan "ernstige mensenrecht schendingen" en niemand kan in een gedwongen uitzetting naar een toestand geloven waarin hun leven risico zou kunnen lopen. Daarom is het nodig dat de Raad, Commissie en Lidstaten met de VN en de Iraakse autoriteiten samenwerken om te verzekeren dat een bevredigende, lange termijnoplossing voor de wettelijke status van de mensen in Kamp Ashraf wordt gevonden, volgens de MEPs.

Naast respect voor de status van de inwoners van Kamp Ashraf als "beschermde mensen", moeten de Iraakse autoriteiten de blokkade van het kamp beëindigen, waardoor levens gevaar lopen. De EU roept de Iraakse regering op om te verzekeren dat de mensen in Kamp Ashraf "volledige toegang tot voedsel, water, medische zorg en andere voorzieningen" hebben.

De stem op de resolutie van vandaag was voorafgegaan door een levendige discussie, met meningsverschillen tussen de MEPs, en in het eind de afwijzing van een amendement, die op beweringen van mishandeling van dissidenten door de PMOI beruste.

Op maandag 26 januari 2009 ging de EU-Minister Raad akkoord om de PMOI van de EU terreurlijst te verwijderen.

Bron: Jtwnetwork.nl





JTW