Ingezonden persbericht


Persbericht april 2009

'Tuindag Buitengewoon' in De Kruidhof

Op zaterdag 25 april is het bij De Kruidhof in Buitenpost 'Tuindag Buitengewoon'. Een groot aantal kwekers uit Noord Nederland biedt op deze dag een bijzonder assortiment planten aan. Daarnaast zijn er tweedehands boeken en tuingereedschap te vinden.

Trouwe standhouders van de Tuindag Buitengewoon zijn present op 25 april: Jacqueline Groenendijk uit Loënga met vaste planten; De Beemd uit Warffum, onder andere met inheemse planten; De Jonkheer uit Mantgum met varens; De Bolle-Jist uit Finkum met bol- en knolgewassen. Ook de Hosta Promotie Commissie uit Jonkersvaart is er weer. Wist u trouwens, dat er al meer dan honderd verschillende soorten hosta's kunnen worden aangeboden? Kopersporen uit Assen demonstreert en verkoopt koperen tuingereedschap. Uit Buitenpost komt Sita Drost weer met eenjarige planten voor perk en bloembakken en met tweedehands boeken over natuur, tuin en vogels.

Bekend in De Kruidhof, maar voor het eerst op deze voorjaarsmarkt aanwezig, is kwekerij Jacobs uit Vriescheloo. Jacobs is gespecialiseerd in vaste planten en in het bijzonder in het geslacht Helenium. De kwekerij in Vriescheloo is zelfs voor Helenium de Nederlandse collectiehouder. Helenium is een klassieke plant van de boerenbloementuin. Het is een composiet, een samengesteld bloemige, zoals margriet, madeliefje of herfstaster. Het formaat van de Helenium is meer van de margriet dan van het madeliefje. De bloemen hebben een warme kleur, van oranjegeel tot diep roodbruin, met alle kleurschakeringen daartussenin. Helenium brengt een warme herfstgloed in de tuin en combineert prachtig met siergrassen. Nieuw op de Tuindag Buitengewoon is eucalyptuskwekerij Koala uit De Pol (Overijssel). Eucalyptus is inheems in Australië. De aromatische eucalyptusboom kan ook in ons klimaat goed groeien. Kwekerij Koala is gespecialiseerd in goed winterharde soorten en in soorten voor verschillende bodemtypen. De grijsgroene bladeren van de eucalyptus zijn zo taai, dat er in de natuur maar weinig dieren zijn die ervan kunnen eten. Alleen voor de kleine koalabeer is de eucalyptus het hoofdvoedsel. Zittend tegen de stam van de boom kan de koala uren zoet zijn met het knabbelen op de oliehoudende bladeren. Voor de vertering neemt het dier de rest van de dag.

Tegen gereduceerd tarief is De Kruidhof van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek en kan men de markt bezoeken. De verkooptuin van De Kruidhof is vrij toegankelijk. Ook hier zijn weer allerlei nieuwe vaste planten en klimplanten te koop, evenals oude rozen en keukenkruiden. Bijlage 1: bericht voor de Aktiviteitenagenda of Uitkalender Bijlage 2: foto Tuindag Buitengewoon in De Kruidhof, 2008

Bijlage 1: bericht voor de Aktiviteitenagenda of Uitkalender

Zaterdag 25 april 2009

Tuindag Buitengewoon in De Kruidhof in Buitenpost. Groot aantal kwekerijen uit Noord Nederland biedt bijzondere planten aan. Demonstraties van tuingereedschap; tweedehands boeken. Speciale evenementenprijs biedt toegang tot de zeventien thematuinen van De Kruidhof en tot het IJstijdenmuseum. Verkooptuin vrij toegankelijk. Tuincafé De Uithof en winkel Fluitenkruid van Talant zijn open. Tijd: van 10 tot 17 uur.

Botanische Tuin De Kruidhof, Schoolstraat 29b, 9285 NE Buitenpost

Website: www.dekruidhof.nl

telefoon (0511) 541 253

e-mail: info@dekruidhof.nl