Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 17 april 2009

Op zoek naar Beflijsters in de Noordduinen

Op zaterdag 25 april van 8.30 tot 12.00 uur neemt een enthousiaste gids van Landschap Noord-Holland u mee naar de Noordduinen in Den Helder. Hij vertelt u over dit natuurgebied en heeft deze ochtend speciale aandacht voor de beflijster, een voor Nederland schaarse trekvogel. In de duinen nabij Den Helder wordt deze mooie vogel echter jaarlijks gezien. Ook dit voorjaar werden al weer diverse groepjes van deze schuwe vogel opgemerkt.

De beflijster is een vogel die in het hoge Noorden in bergbossen broedt en tijdens de trek ook verschijnt in onze Hollandse duinen. Op het eerste gezicht lijkt de beflijster een beetje op een merel. Het opvallendste verschil is de witte keelvlek, waaraan de vogel zijn Friese naam ``Domineeslijster`` heeft te danken. De open duinen van Den Helder bieden nog veel meer moois. Op zanderige plekken met veel konijnenholen ziet u vast de tapuit. Voor deze vogel zijn de Noordduinen erg belangrijk. Een derde van de Nederlandse tapuiten broedt hier. Met een beetje geluk ziet u ook de kleurrijke blauwborst, roodborsttapuiten en graspiepers in parachutevlucht.

Vindt u het leuk om meer over vogels en speciaal over deze zeldzame verschijning te weten te komen? Dan nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan deze leuke excursie. We verzamelen bij het parkeerterrein aan de rand van het duin bij Strandslag Falga in Den Helder, gelegen op de kruising van de Middenvliet en de Zanddijk. Neem als u heeft een verrekijker mee. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088 - 0064455. De kosten bedragen ¤ 5,50, Beschermers betalen ¤ 3,50 en kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50.

Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl. Landschap Noord-Holland is één van de 12 Landschappen.



Landschap Noord-Holland