Gemeente Alkmaar


Tweeduizend vuilniszakken compost voor inwoners Alkmaar en Schermer

Aanstaande zaterdag organiseert de gemeente Alkmaar samen met de Huisvuilcentrale (HVC) een compostactie. Op die dag kunnen inwoners van Alkmaar en Schermer - zolang de voorraad strekt - gratis compost afhalen bij de gemeentewerf aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar. De HVC stelt de compost beschikbaar. Het gaat om 105 kuub compost. Dat staat gelijk aan 105.000 liter compost oftewel 2.000 vuilniszakken.

Voordelen

De compostactie wordt georganiseerd in het kader van de campagne 'Gft, daar kun je iets mee!' De hele maand april staat in het teken van gft (groente-, fruit-, en tuinafval). Van dit afval wordt compost gemaakt en binnenkort ook biobrandstof. Gft-afval omzetten in biogas en compost is goedkoper dan verbranden en ook beter voor het milieu. Het levert bovendien elektriciteit en warmte op. Maar er zijn meer voordelen: door compost te gebruiken, kan er bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie. De eerste stap wordt thuis gezet, met het scheiden van gft-afval. Met de compost die inwoners bij de gemeentewerf kunnen ophalen, kunnen zij hun gazon en/of groentetuin bemesten. Daarmee is de cirkel rond!

Compostactie

De compostactie van de gemeente Alkmaar vindt plaats op 25 april 2009 tussen 10.00 en 16.00 uur bij de gemeentewerf aan de Herculesstraat 71 in Alkmaar. Inwoners van de gemeente Alkmaar en Schermer kunnen gratis compost ophalen, zolang de voorraad strekt.

Kijk voor meer informatie over gft en afvalscheiding op www.alkmaar.nl, onder 'Loket', 'Afval & Milieu'.

Meer informatie:

Gemeente Alkmaar, afdeling Communicatie, (072) 548 9555.