Ministerie van Financiën

Koenders, De Jager en Wellink naar Voorjaarsvergadering IMF/Wereldbank

Nieuwsbericht | 22-04-2009 | Internationale financiële instellingen, Kredietcrisis

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris De Jager (Financiën) en president Wellink (DNB) zijn komend weekend in Washington aanwezig op de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Staatssecretaris De Jager en president Wellink nemen zaterdag 25 april deel aan de vergadering van het International Monetary and Financial Committee (IMFC), het overleg van de 24 landen die ook in de board van het IMF zitten. Op die vergadering zal worden gesproken over de huidige internationale economische situatie en de rol van het IMF hierin. Hierbij komen onder meer de afspraken aan de orde die gemaakt zijn tijdens de G20 in Londen met betrekking tot het IMF. Het gaat dan om de verdriedubbeling van de leencapaciteit van het IMF, de middelen die zijn vrijgemaakt voor de armste landen en de vervroeging van de quota-herziening.
Verder heeft De Jager een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in de VS en spreekt hij met de first deputy MD van het IMF John Lipsky.
Op vrijdag 24 april zullen staatssecretaris De Jager en president Wellink van De Nederlandse Bank tijdens een persbijeenkomst vooruitblikken op de komende vergadering van het IMF. De persbijeenkomst vindt plaats op het hoofdkantoor van het IMF en zal om
17.45 beginnen.
Op zaterdag 25 april zal een moment worden gezocht waarop de pers kan worden bijgepraat over de eerste resultaten van de IMF vergadering. De persbijeenkomst vindt plaats op het hoofdkantoor van het IMF en zal om
17.45 beginnen.

Minister Koenders neemt op zondag 26 april in Washington deel aan de vergadering van het Development Committee van de Wereldbank. De belangrijkste onderwerpen op de agenda zijn: de gevolgen van de wereldwijde financiële en economische crisis voor ontwikkelingslanden en de rol hierin van de Internationale Financiele Instellingen, en de versterking van de stem van ontwikkelingslanden en opkomende economieën in de besluitvorming van de Wereldbank ("voice and participation"). Verder neemt Koenders deel aan een Bali-bijeenkomst die gaat over de financiering van het internationale klimaatbeleid, en spreekt hij met de Chief Economist van de Wereldbank Justin Lin. Ook woont de minister een IMF-bijeenkomst bij, tezamen met o.a. de MD van het IMF Strauss Kahn, over steun van het IMF aan Afrikaanse landen, vooral op het terrein van technische assistentie. Op zondag 26 april zal rond 11:15 uur een persconferentie plaatsvinden in het Nederlandse kiesgroepkantoor bij de Wereldbank, waar alle aanwezige journalisten welkom zijn.

Verwante dossiers


* Internationale financiële instellingen

* Kredietcrisis