Politie Zuid-Holland-Zuid

Persberichten Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Gorinchem, 25-04-2009

43 OVERTREDINGEN BIJ CARAVAN- EN AANHANGERCONTROLE HOOGBLOKLAND Vrijdagmiddag 24 april hield de Politie Zuid-Holland-Zuid in samenwerking met de ANWB langs de A27 ter hoogte van Hoogblokland een verkeerscontrole op caravans en aanhangwagens. In totaal zijn 85 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 43 in overtreding waren.

Vakantiegangers die met hun caravan onderweg waren en ook bedrijfsautos met aanhanger werden vanaf 12.30 uur tot 19.30 uur gecontroleerd op onder meer reminrichting, verlichting, banden en bezit van het juiste rijbewijs. Met behulp van weegplaten werd ook gekeken of er sprake was van overbelading.

Aan 19 van de 43 bestuurders die in overtreding waren is een proces-verbaal uitgereikt. Zij waren vooral in overtreding door het ontbreken van het juiste rijbewijs, overbelading, een slechte staat van banden of losse lading met kans op afvallen. Een voertuig was zelfs zo zwaar beladen, dat de bestuurder de lading ter plekke moest overladen. Bij twaalf voertuigen kon de ANWB het mankement direct repareren, zodat de bestuurder zijn weg meteen veilig kon vervolgen. Hierbij ging het met name om verlichting die kapot was. De overige overtreders kwamen er met een waarschuwing vanaf.

Menig weggebruiker pleegt niet of onvoldoende onderhoud aan zijn caravan of aanhanger voordat men de weg op gaat. Ook wordt er vaak onvoldoende gekeken naar de belading, terwijl overbelading een grote invloed heeft op de remvertraging en daarmee op de verkeersveiligheid. Met name de jongere bestuurders zijn niet altijd in het bezit van het BE-rijbewijs, aangezien zij bij het behalen van het B-rijbwijs niet meer automatisch de onbeperkte bevoegdheid krijgen om met een aanhanger te mogen rijden. Met de controle wilde de politie weggebruikers wijzen op een verantwoord rijden met caravan en aanhanger ten behoeve van de verkeersveiligheid.

RUIT VAN SCHOOL VERNIELD DOOR VUURWERK
GORINCHEM Vrijdagavond 24 april zijn twee jongens uit Gorinchem van respectievelijk 14 en 16 jaar aangehouden voor het vernielen van een ruit van een school aan de Traverse. Een omwonende hoorde rond 21.30 uur een harde knal uit de richting van de school en zag vervolgens twee jongens wegrennen. Op basis van het signalement van de twee kon de politie de jongens even later op het Wijdschilplein aanhouden. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau en zijn later op de avond na verhoor heengezonden.

ROODLICHTCONTROLE
PAPENDRECHT Tijdens een roodlichtcontrole hebben politieagenten 11 bestuurder bekeurd die het rode verkeerslicht negeerden. Ze hielden de controle op vrijdag 24 april 2009 van 09.00 tot 13.00 uur op de kruising met de op- en afritten van de Rijksweg A15 met de N3.

SCHOORSTEENBRAND
HARDINXVELD-GIESSENDAM Vrijdagavond 24 april heeft bij een woning aan de Jacobsweer korte tijd een schoorsteenbrand gewoed. De 63-jarige bewoonster had het erg koud gekregen en had de open haard aangestoken. Ze had niets de gaten tot een persoon op de ramen begon te bonken en riep dat er vlammen uit de schoorsteen kwamen. De brandweer was inmiddels al gewaarschuwd en wist de brand binnen korte tijd te bestrijden. Er is een stookverbod uitgeschreven en de brandweer heeft het rookkanaal schoongemaakt.