Varkensgriep in Mexico en de Verenigde Staten: stand van zaken

25/04/2009 17:06

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza werd door de Wereldgezondheidsorganisatie op de hoogte gebracht van besmettingen met varkensgriep bij de mens in Mexico en de Verenigde Staten. De Europese en internationale gezondheidsautoriteiten volgen de situatie op de voet.

In ons land, neemt het Interministerieel Commissariaat Influenza de situatie ernstig en komt vandaag om 18u. samen om de internationale situatie te evalueren en om te bekijken of aanbevelingen en maatregelen op nationaal vlak nodig zijn op dit moment. In Europa werden geen gevallen van besmetting met varkensgriep bij de mens vastgesteld.

Het eerste geval van besmetting in Mexico stad werd gemeld op 18 maart en ondertussen werden er in het land in totaal 882 gevallen gemeld die mogelijk verband houden met het varkensgriepvirus. Van 18 gevallen werd dit verband bevestigd. In totaal werden 62 overlijdens gemeld als gevolg van ernstige respiratoire infecties.

In de Verenigde Staten werden acht gevallen van varkensgriep bij de mens bevestigd. Zes in de staat Californië en twee in de staat Texas. Alle patiënten vertoonden milde griepsymptomen. Een persoon werd kort opgenomen in het ziekenhuis. Er waren geen overlijdens en de patiënten zijn aan de beterhand.

Uit analyses is gebleken dat de besmettingen in beide landen veroorzaakt zijn door hetzelfde virus (H1N1) hoewel het verband tussen beide uitbraken nog niet duidelijk is. Het is heel waarschijnlijk dat het virus wordt overgedragen van mens op mens.

De Wereldgezondheidsorganisatie staat in direct contact met de gezondheidsautoriteiten van Mexico en de Verenigde Staten en heeft een team van internationale experts naar Mexico gestuurd om er met de lokale overheid samen te werken.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza zal een persmededeling publiceren indien er nieuwe informatie beschikbaar is.

Het Interministerieel Commissariaat Influenza, voorgezeten door professor Marc Van Ranst, werd opgericht op 20 oktober 2005. Het gaat om een orgaan voor de algemene coördinatie van de acties en voor overleg met alle betrokken instanties, op federaal, gewest- en gemeenschapsniveau. Het commissariaat legt eveneens contacten met de Europese instanties en de internationale instellingen. De belangrijkste opdracht van het commissariaat is een nationaal plan van aanpak opstellen en up-to-date houden om een eventuele grieppandemie in ons land efficiënt het hoofd te kunnen bieden.

Het secretariaat van het Commissariaat bevindt zich binnen het directoraat-generaal basisgezondheidszorg en crisisbeheer van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel