Ministerie van Buitenlandse Zaken

Turks-Nederlandse ondernemers waardevol voor Nederland

25 apr 2009 | "De Turks-Nederlandse ondernemers dragen waardevol en positief bij aan de Nederlandse samenleving." Staatssecretaris Timmermans sprak zaterdag 25 april 500 Turks-Nederlandse ondernemers toe over hun rol binnen de Nederlandse samenleving en over de relatie Nederland-Turkije.

In het Provinciehuis in Maastricht organiseerde de ondernemersorganisatie HOTIAD een conferentie met als thema 'Turkey - EU; time to change now' met de rol van de Turkse diaspora bij de relatie tussen Turkije en de EU als belangrijkste onderwerp.

Timmermans (Europese Zaken) onderstreepte naast het economisch succes van de Turks-Nederlandse gemeenschap vooral de onmisbare rol in de relatie tussen beide landen: "Omdat veel Turks-Nederlandse ondernemers zowel actief zijn in de Nederlandse als Turkse economie hebben ze een brugfunctie waarbij de waarden, kennis en begrip voor elkaars culturen op een natuurlijke wijze worden verspreid. Ze zijn daarmee ambassadeurs voor zowel Nederland als Turkije!"

Timmermans sprak daarnaast over het positieve effect dat het toetredingsproces op Turkije heeft: "Hoewel er nog veel moet gebeuren is er al zoveel bereikt in de afgelopen 10 jaar, dat je niet anders dan met hoop en optimisme naar het toetredingsproces kunt kijken. Uiteindelijk ligt de sleutel in Turkije zelf: als men bereid is onverkort voor de EU te kiezen en alle stappen te zetten die nodig zijn, zal de toetreding slagen."

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlag van Turkije