Fietsen tegen kanker Twan Poels Classic sluit aan bij BIG Challenge 2

02/04/2009 13:53

Imagro

Op zondag 26 april wordt in de omgeving van het Noord-Limburgse Ottersum een toertocht gereden om geld in te zamelen tegen kanker. De tocht wordt gereden in het kader van de BIG Challenge 2009, een initiatief van kankerpatiënt Herman Houweling om de varkenshouderij te betrekken bij de strijd tegen kanker. De toertocht met vier verschillende afstanden wordt georganiseerd door Toerclub Gennep en staat bij fietsliefhebbers ook wel bekend als de Twan Poels Classic. De opbrengst van de toertocht gaat volledig naar het onderzoek tegen kanker.

Herman Houweling, zelf een begrip in de varkenshouderij, strijdt al jaren tegen kanker. Als echte fietsfanaat is hij de initiatiefnemer voor de BIG Challenge 2009. Het streven daarbij is om vóór 4 juni 2009, wanneer het wielerevenement Alpe d'HuZes plaats vindt, binnen de Nederlandse varkenssector minimaal een ton aan euro's bij elkaar te krijgen. Met dit geld wordt vervolgens het baanbrekende onderzoek naar kanker gesteund.

In de aanloop naar de Alpe d'HuZes wordt op 26 april de toertocht rond Ottersum gereden. Ook bij die tocht is het doel in de eerste plaats om zoveel mogelijk varkenshouders - en iedereen die op de een of andere wijze verbonden is met die sector -, op de fiets te krijgen en geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. "Ik weet hoe belangrijk het is om de strijd tegen kanker te steunen", zegt Houweling. "Kanker is in ons land doodsoorzaak nummer één. Eén op de drie mensen krijgt in zijn of haar omgeving te maken met die vreselijke ziekte. En dat is veel te veel. Werk aan de winkel dus."

Houweling benadert daarvoor in de eerste plaats 'zijn' varkenssector,waarin hij al bijna zijn hele leven werkzaam is. "Natuurlijk begin je op bekend terrein. De mensen in de sector kennen me. Tegelijk hoop ik zo die sector, waarover in mijn ogen nog erg veel onterechte vooroordelen bestaan, in een positief daglicht te zetten. Al die keihard werkende mensen verdienen dat. Maar dat neemt niet weg dat iedereen, ook mensen van buiten de sector,welkom is om zijn bijdrage te doen."

De Twan Poels Classic

De Twan Poels Classic is een rit over 65, 90, 115 of 140 km, met enkele hoogteverschillen. Gestart wordt op zondag 26 april bij 't Ottertje aan de Sint Jansstraat 1 in Ottersum, tussen 7.30 en 10.00 uur. Voor het inschrijfgeld van 20 euro, dat in zijn geheel naar het onderzoek tegen kanker gaat, krijgen deelnemers een volledig gepijlde route, een hapje en een drankje én een pechservice onderweg. Aanmelden voor deze tocht kan via www.bigchallenge2009.nl.

"De tocht is niet alleen een prima opwarmer voor de mensen die straks onder het mom van de BIG Challenge de Alpe d'Huez gaan bedwingen", aldus Houweling. "Het is ook gewoon een heerlijke tocht voor de sportieve fietser, geschikt voor iedereen die het fietsen een warm hart toedraagt. Ik zeg dus ook tegen iedereen: stap op en ga samen met ons de BIG Challenge aan!"

Twee vliegen in één klap

Alpe d'HuZes is een jaarlijkse fietstocht waarbij geld wordt ingezameld voor het onderzoeksfonds van KWF Kankerbestrijding. Met zijn deelname vangt Houweling twee vliegen in één klap. "Ik draag de varkenssector een warm hart toe en weet met welk enorm enthousiasme en inzet er gewerkt wordt. En dat positieve beeld van de sector mag best eens gezien worden. Omdat ik daarnaast een grote wielerfanaat ben, is de Alpe d'HuZes een uitgelezen kans om mijn beide passies te combineren."

Bijdragen en informatie

Belangstellenden die samen met de varkenshouderij iets tegen kanker willen doen, kunnen op de website www.bigchallenge2009.nl ook zien hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan Houweling's missie. Op diezelfde website is meer informatie te vinden over de BIG Challenge.

Meer informatie over het wielerevenement Alpe d'HuZes is te vinden op de website www.opgevenisgeenoptie.nl.





http://www.bigchallenge2009.nl