Gemeente Onderbanken


Bloesemtochten Heuvelland

Wanneer de Limburgse hoogstamboomgaarden in bloei staan, is het volop lente. Mensen trekken er weer op uit om te genieten van de bloesem. Op zondag 26 april vinden er acht begeleide bloesemtochten plaats in het Heuvelland.

Bloesemgidsen van IVN afdelingen, Pomologisch Genootschap Limburg en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) staan dan klaar om u rond te leiden langs de fruitbomengaarden die met hun bloesem het Zuid-Limburgse landschap opsieren. De tochten starten (op een na) om 14.00 uur.

Â

Grijp deze uitgelezen kans om de voor Zuid-Limburg zo karakteristieke fruitbomen in al hun pracht te zien. De Bloesemgidsen vertellen tijdens de wandeling over de rijke cultuurhistorie van de hoogstamboomgaarden en hun belangrijke ecologische functie als goede leefomgeving voor diverse planten, vogels, zoogdieren, vlinders en insecten. Door op pad te gaan in het kleinschalige landschap gaat u het belang voor het behoud van dit groene erfgoed zelf onderschrijven.

Â

Het onderhoud van de hoogstamboomgaarden gebeurt door veel partijen. Veel eigenaren en vrijwilligers zetten zich samen met IKL al 20 jaar voor het behoud van deze Limburgse fruitbomen. Dat doen zij zelf in hun eigen boomgaard, maar ook in Hoogstambrigades en snoeikampen. De kennis en vaardigheden voor dit noodzakelijke onderhoud kunnen ze opdoen in de cursussen die IKL jaarlijks verzorgd.

Â

Door mee te gaan op een van de tochten ziet u dat deze inspanningen hun vruchten afwerpen. De wandelingen beginnen om 14.00 uur. Uitgezonderd die in Cadier en Keer. Deze start om 9.30 uur. Deelname is gratis. Wandelschoeisel wordt aanbevolen.

Â

Plaats

Afstand

Startplaats

Terworm (Heerlen):

6 km.

Start: Weltermolen (achter de kerk van Welten, Heerlen)

Mechelen-Schweiberg

(Gulpen-Wittem):

7 km.

Start en parkeren : PII bij de Heerenhofweg in Mechelen (achter de kerk)

Camerig-Epen

(Gulpen-Wittem):

7 km.

Start en parkeren: voorbij restaurant Buitenlust aan het Vijlenerbos

Slenaken (Gulpen-Wittem):

8 km.

Start: de kerk in Slenaken

St. Geertruid (Margraten):

8 km.

Start: de kerk aan de Julianaweg

Eckelrade (Margraten):

8 km.

Start: tegenover de kerk Eckelrade

Vijlen (Vaals):

8 km.

Start: parkeerplaats Pastorijweg in Vijlen

Cadier en Keer:

Start om 9.30

8 km.

Het Keerhuis, Limburgerstraat in Cadier en Keer

Â

De boomgaardtochten kunnen ook op eigen gelegenheid worden gelopen. Dat kan aan de hand van het boekje Hoogstamroutes Zuid-Limburg. Dit beschrijft zeventien wandeltochten en drie fietsroutes. Het boekje kost ⬠7,50 en is verkrijgbaar bij de Limburgse VVV-kantoren, het Boekenfonds MooiLimburg, boekhandels en de stichting IKL. De boekjes worden ook voor en na de wandeltochten verkocht.

Â