Romeins spektakel in en om het jubilerend Allard Pierson Museum

22/04/2009 10:13

Allard Pierson Museum

Persbericht, 22 april 2009

De Romeinen komen!

Romeins spektakel in en om het jubilerend Allard Pierson Museum

Volledig bewapende en bepantserde Romeinse soldaten vormen op zondag

26 april van 13.30 - 17.00 uur een bijzondere aanblik in en rondom het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het museum, voeren die middag ongeveer 30 leden van de living history groepen Gemina Project, Legio XI Claudia Pia Fidelis en Corbvlo verschillende demonstraties uit. Naast exercities, verdediging- en aanvalsformaties buiten op straat, vertellen soldaten, officieren en Romeinse burgers in het museum over het dagelijks leven in het legerkamp. Spectaculair zijn ook de verschillende offerceremonies die uitgevoerd worden. Deze zullen ervoor zorgen dat de goden het Allard Pierson Museum en

zijn bezoekers gunstig gezind blijven.

Het publiek kan zelf ook even ruiken aan het Romeinse soldaten leven door


- voor de jonge bezoekers - een Romeinse helm te passen of zich laten fotograferen op een Romeinse wc. De demonstraties vinden plaats om 13.30, 14.50 en 16.15 uur. Toegang tot de demonstraties en het museum is deze dag gratis.

Voorafgaand aan de demonstraties, marcheren de Romeinse soldaten met veel vertoon over de Oude Turfmarkt naar het, speciaal voor deze dag door aannemer Max Bögl, beschikbaar gestelde bouwterrein van de NoordZuidlijn aan het Rokin. Daar vinden de demonstraties plaats. In het museum staan diverse displays en zijn er Romeinen aanwezig om uitleg te geven. Ook kan er een bezoek worden gebracht aan onder andere een Romeinse huiskamertent en een timmermanswerkplaats.

Dit Romeinse spektakel wordt in het kader van het 75-jarig jubileum van het Allard Pierson Museum georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum (VVAPM) die in dit jubileumjaar hun 40-jarig bestaan vieren. Naast de verschillende evenementen viert het museum zijn jubileum met de tentoonstelling Toekomst voor het Verleden waar verleden, heden en toekomst elkaar ontmoeten. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 5 oktober 2009.

De Romeinen komen! werd mogelijk gemaakt door de Vereniging van Vrienden van het Allard Pierson Museum (VVAPM), Max Bögl en de NoordZuidlijn.





http://www.allardpiersonmuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie en